November 1-től Banai Tóth Pál lesz a komáromi járási hivatal elöljárója

2020. október 21. - 13:01 | Belföld

A kormány szerdán újabb 12 járási hivatal élén cserélte le az elöljárókat. A Komáromi járásban november 1-től Banai Tóth Pál, Dunamocs korábbi polgármestere lesz az elöljáró, aki tavaly részt vett az Összefogás, korábban pedig a Híd alapításában is.

November 1-től Banai Tóth Pál lesz a komáromi járási hivatal elöljárója
Fotó: Paraméter

Ahogy már korábban megírtuk, Banai Tóth Pált választotta ki Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter a komáromi járási hivatal élére. Banai – és másik 11 elöljáró – kinevezéséről szerdán döntött a kormány, a funkciót november 1-től tölti be. Elődjét, Szendi Lászlót október 31-i hatállyal váltotta le a kabinet.

Banainak idén már ez lesz a harmadik funkciója, tavasszal őt választotta gazdasági helyettesének Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház frissen kinevezett igazgatója, majd pedig október 1-től a Commorra Servis igazgatói posztjára nevezte ki őt Komárom képviselő-testülete.

Az új elöljáró korábban Dunamocs polgármestere volt, 2009-ben ott volt a Híd alapításánál, tavaly pedig részt vett az Összefogás megalapításában is. A februári parlamenti választásokon azonban nem szerepelt a Magyar Közösségi összefogás listáján.

Banait saját jelöltjének tartja az Összefogás, amely próbált lobbizni is az érdekében Igor Matovic kormányfőnél még a nyári kinevezési hullám előtt.

„Örülünk, hogy végre a Komáromi járásnak is lesz új elöljárója és hogy a kiválasztásnál a szakmai szempontok érvényesültek” – nyilatkozta a Paraméternek korábban Mózes Szabolcs, a párt elnöke.

A kormány ezzel már csaknem minden járás élén lecserélte a korábbi kormány által kinevezett elöljárókat. Az első nagy csere még júliusban volt, amikor 53 járás kapott új elöljárót, akkor nevezték ki . Akkor az OĽaNO „bizottsága” válogatott a jelöltek közül, ezúttal már az általa jelölt belügyminisztert bízta meg a párt a válogatással. Habár a kormány a megalakulása után transzparens kiválasztást ígért, a pályáztatás nem volt teljesen átlátható. A miniszter ugyan nyilvános felhívást tett közzé a belügy honlapján augusztusban a megmaradt pozíciókra, de az eredményről, a jelöltek teljesítményéről nem tájékoztattak.

A szerdán lecserélte a kormány a Tőketerebesi járás elöljáróját is, Rastislav Petrovičot Gejza Gorej váltja november 1-től. Ők korábban Tőketerebes alpolgármestere is volt. A Rozsnyói járás élén még mindig nem lesz változás, marad a korábbi kormány által kinevezett elöljáró.

- lpj -