November 1-től újabb fegyveramnesztia lép érvénybe

2020. szeptember 23. - 07:27 | Belföld

Ez év november 1-jétől 2021. április végéig újabb fegyveramnesztia lesz érvényben. Bevezetését kedden hagyta jóvá a parlament.

November 1-től újabb fegyveramnesztia lép érvénybe
Fotó: TASR/AP

A lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény módosítását az ellenzéki Smer-SD képviselői kezdeményezték az illegálisan tartott fegyverek számának csökkentése, valamint a bűncselekmények során használt fegyverek azonosítása céljából. Szinte az összes jelenlévő képviselő megszavazta a módosítást.

A jogszabály értelmében korlátozzák azt az időtartamot, ameddig önként és büntetlenül le lehet adni bármely rendőrőrsön az A, B és C kategóriájú fegyvereket és a lőszereket.

A tervezet előterjesztői szerint ezzel az intézkedéssel elejét lehet venni, hogy illegális fegyverkezés bűncselekményének elkövetése miatt vonjanak felelősségre olyan személyeket, akik engedély nélkül tartanak fegyvert vagy lőszert, ha a meghatározott időn belül átadják azokat a rendőrségnek.

Eddig három fegyveramnesztiát hirdettek meg, melyek során összesen 10 865 fegyvert és 82 010 darab lőszert adtak le, köztük 19. századi, de az első és a második világháborúból származó lőfegyvereket is.


TASR