November 17. - A diákok ellenállása a totalitárius hatalommal szemben

2017. november 17. - 08:34 | Belföld

Szlovákiában 2001 óta emlékeznek meg november 17-ről, mint  A szabadságért és demokráciáért vívott harc napjáról. Emellett november 17. kapcsólódik  a Nemzetközi Diáknap is. A II. világháború alatti totalitárius hatalommal szembeni ellenállásra emlékeznek meg a diákok ezen a napon.

November 17. - A diákok ellenállása a totalitárius hatalommal szemben
-illusztráció- (Fotó: TASR/ČTK)

A Nemzetközi Diáknapot Londonban, a Nemzetközi Diáktanács kiálotta ki 1941-ben a cseh diákokhoz való szolidaritásból, ugyanis 1939. november 17-én Adolf Hitler parancsára az összes cseh- és morvaországi felsőoktatási intézményt bezárták. Kivégeztek kilenc diákvezetőt és 1200 professzort és diákot pedig haláltáborokba hurcoltak el. Mindezt azért tették, hogy megtorolják azt, hogy oktüber 26-án, a cseh államiság ünnepén az egyetemisták német megszállás ellen tüntettek egy békés tüntetésen. A náci katonák belelőttek a tömegbe – meghalt Jan Opletal orvostanhallgató és egy fiatal pék, Václav Sedláček.

Hasonlóan, ahogy 1939-ben, 1989 novemberében is rengeteg diák tüntetett Prágában és Pozsonyban. Ők lettek a katalizátorai a nem sokkal később bekövetkezp változásoknak. Az 1989. november 17-i tüntetésekkel elkezdődött az ún. bársonyos forradalom. Prágában és Pozsonyban illegális módon gyülekeztek a diákok.

1989. november 17-én, Prágában a nemzetközi diáknap alkalmából hivatalosan engedélyezett diáktüntetés a kommunista rendszer elleni, politikai reformokat követelő megmozdulássá alakul át. A tüntetőkkel szembeni brutális rendőri fellépés országos méretű tiltakozási hullámot indít, amivel kezdetét veszi az ún. bársonyos forradalom.

1990. május 9-én a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság szövetségi gyűlése emléknappá nyilvánította november 17-ét, mint a A szabadságért és demokráciáért vívott harc napját.

A Szlovák Nemzeti Tanács 1993. október 20-án november 17-ét, A totalitarizmus elleni küzdelem napját, szlovákiai emléknappá nyilvánította.

2001. október 25-én úgy döntött a Szlovák Nemzeti Tanács, hogy november 17., A szabadságért és demokráciáért vívott harc napja államünnep lesz.

Csehországban november 17. 2000 óta államünnep.

TASR/para