November 8-ig már biztosan marad a kijárási korlátozás, negatív teszttel viszont több lehetőségünk lesz

2020. október 28. - 15:22 | Belföld

A most hatályban lévő kijárási korlátozás eredetileg november 1-jéig érvényes, a kormány azonban szerdai ülésén jóváhagyta annak meghosszabbítását november 8-ig.

November 8-ig már biztosan marad a kijárási korlátozás, negatív teszttel viszont több lehetőségünk lesz
Fotó: TASR

A központi válságstáb kedden arról is tárgyalt, hogy előreláthatólag november 15-ig számíthatunk majd erre a korlátozásra. A kormány ezt viszont szakaszokban hagyja jóvá, most tehát november 8-ig.

A kijárási korlátozás hajnali 1 és 5 között továbbra sem lesz érvényben.

A jövő heti kijárási korlátozás alól felmentést kapnak viszont azok, akik rendelkeznek október 29. és november 1. között elvégzett, negatív RT-PCR-tesztről szóló igazolással, vagy ugyanezen időszak alatt elvégzett negatív antigén tesztről szóló tanúsítvánnyal, amelyet az egészségügyi minisztérium bocsát ki, és amit a tömeges tesztelésen résztvevők kapnak meg.

Igor Matovič a kormányülést követő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy negatív teszttel az ember a jövő héttől viszonylag szabadon mozoghat, "bemehetnek már például egy cipőboltba is".

A tiszti főorvos kiad majd egy rendeletet, mely alapján az egyes üzletek és szolgáltatások kérhetik a vásárlóiktól, klienseiktől a negatív tesztről szóló tanúsítványt. Újságírói kérdésre, hogy ez nem ütközik-e a személyi adatok védelméről szóló törvénybe, Matovič nem tudta megmondani. Az egészségi állapotunkról szóló információk személyes adatnak minősülnek.

Azok, akik nem fognak tudni felmutatni negatív teszteredményt, a kijárási tilalom idején a legszükségesebb árucikkek – élelmiszer, gyógyszerek, tisztálkodószerek, üzemanyag, állateledel – beszerzése végett elhagyhatják az otthonukat. Elmehetnek orvoshoz is, illetve a hozzátartozóikat is elkísérhetik a szükséges kivizsgálásokra. Teszt nélkül részt lehet majd venni egy közeli hozzátartozó temetésén, lehet házasságot kötni és keresztelőre is menni. A rászoruló hozzátartozóról való gondoskodás, a lakhelytől számított 100 méteres körben történő kutyasétáltatás és a haszonállatokról való gondoskodás is a kivételek közé tartozik. A szülők minden körülmények között elvihetik a gyerekeiket a bölcsődébe és az óvodába. A kijárási tilalom nem vonatkozik a tíz év alatti gyerekekre sem.

A korlátozás nem vonatkozik azokra sem, akik már túlestek a COVID-19 betegségen, és erről három hónapnál nem régebbi igazolásuk is van. Azok is mentességet élveznek, akiknél augusztus 1. és október 15. között diagnosztizálták a betegséget, továbbá akiket az egészségi állapotuk miatt nem lehet tesztelni (közepesen súlyos és súlyos értelmi fogyatékosság, autizmus, immunhiányos betegségek, rák).

Elkerülhetők a hosszú sorok?

A miniszterelnök szerint ha betartjuk az ábécérend szerinti érkezést, akkor nem kell számítani olyan hatalmas sorokra a tömeges tesztelés mintavételi helyszínein. (Korábban már született egy ábécé szerinti beosztás, de akkor még 8 és 20 óra között teszteltek három napon át.)

Valószínűnek tartja Matovič azt is, hogy ha némelyik helyszínen nagy sorok alakulnak ki, akkor az emberek keresnek olyan helyet, ahol kevesebben vannak.

Emlékeztetett arra is, hogy a 65 év felettiek számára nem tiltott a részvétel a tömeges tesztelésen, viszont szerinte ha napjuk nagy részében otthon vannak, és szeretteik be tudnak vásárolni számukra, akkor mérlegelniük kellene a részvételt.

A határokon egyelőre nem tudnak tesztelni

Matovič szerint ehhez 3 ezer rendőrre és több mint 300 mintavételi csapatra volna szükség. Ugyanakkor felvetette, hogy

a tömeges tesztelés második körét követően erre is lehetőség nyílhat.

(TASR/Denník N)