A novemberi halálozási adatok már nincsenek messze a járvány előtti időszakhoz képest

2022. december 22. - 12:57 | Belföld

A novemberi elhalálozások száma megközelítette a pandémia előtti szintet, 81 ember halt bele a covid-19-be. Ez a szlovák Statisztikai Hivatal (ŠÚ) által közzétett, 2022 novemberére vonatkozó adatokból következik.

A novemberi halálozási adatok már nincsenek messze a járvány előtti időszakhoz képest
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az összesített többlethalálozási arány két százalékra csökkent, két megyében ráadásul még a járvány előtti ötéves átlagnál is alacsonyabb volt a halálozások száma. A covid-19 a nyolcadik helyre csúszott vissza a leggyakoribb halálokok listáján.

Novemberben csaknem 4400-an haltak meg Szlovákiában, ami a második legalacsonyabb szám az elmúlt 13 hónapban. A halálozások száma két százalékkal haladta meg a járvány kitörése előtti 2015-2019-es hónap átlagértékét.

A produktív korúak (15 és 64 év közöttiek) csoportjában novemberben – csakúgy, mint egész évben – a járvány előtti ötéves átlaghoz képest lényegesen kevesebben haltak meg.

Nyitra megyében (három százalékkal) és Trencsén megyében (egy százalékkal) volt alacsonyabb a halálozások száma a járvány kitörése előtti ötéves átlaghoz képest. A többi hat megyében többlethalálozás volt jellemző – Nagyszombat megyében (egy százalék) a legalacsonyabb, míg Kassa megyében a legmagasabb (hét százalék).

Novemberben összesen 81 ember halt meg a covid-19 betegség következtében. Számuk közel felére csökkent az előző hónaphoz képest, és az áldozatok aránya az összes halálozás kevesebb mint két százalékát tette ki. 22 betegségcsoport között ez a halálok az októberi hatodik helyről a nyolcadikra ​​esett vissza.

Ami a halálokokat illeti, novemberben a leggyakoribb a keringési rendszer betegsége volt, amely a halálozások 47 százalékát (csaknem 2100 fő) okozta. Ezt követik a daganatos megbetegedések (23 százalék, mintegy 1000 fő). Ez a két csoport régóta a leggyakoribb halálokok közé tartozik.


(TASR)