A nővéreknek havi 700 euróval, az orvosoknak 500 euróval magasabb fizetést javasol Lengvarský

2022. június 15. - 11:24 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium tárgyal az egészségügyi alkalmazottak béremeléséről, a kormány június végéig ígér megállapodást, az eddig ismertetett javaslatokkal azonban közel sem ért egyet mindenki.

A nővéreknek havi 700 euróval, az orvosoknak 500 euróval magasabb fizetést javasol Lengvarský
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Az egészségügyi tárcának és a kormánynak a tervek szerint június végéig meg kellene állapodnia arról, hogy miként emelik az egészségügyi dolgozók fizetését. Ennek oka az egészségügyi alkalmazottak kritikus hiánya.

A Denník E szerint idén már csaknem 500 euró a havi bruttó a különbség egy szlovákiai és egy csehországi nővér fizetése közt, miközben 2016-ban még hasonló volt.

Az egészségügyi alkalmazottak képviselete hétfőn tárgyalt a minisztérium béremelésre vonatkozó javaslatáról. A lap azt írja, rendelkezésükre áll a konkrét javaslat, ami ugyan még nem teljes, tíz oldalból áll, és jelentősen emelné az úgynevezett koeficienseket, amelyek alapján kiszámítják az egészségügyi dolgozók fizetését.

A tervezet szerint az egészségügyi nővérek és a szülésznők havonta bruttó 700 euróval, a mentősök 400 euróval, az orvosok pedig több mint 500 euróval kereshetnek majd többet. A gyógyszerészeknek 60 eurós, a logopédusoknak pedig 90 eurós emelést javasolnak.

Amennyiben a javaslatot elfogadják, a fizetésük jövő évtől lehet magasabb. Mindez 800 millió eurójába kerül majd az államnak, az egészségügynek tehát jövőre lényegesen több anyagi forrásra lenne szüksége.

František Majerský, a Szlovák Mentőszolgálati Kamara elnöke szerint nem megoldás, ha 2023-ra, 2024-re vagy annál későbbre kapnak ígéretet a béremelést illetően. A jogszabály életbelépését 2022 júliusától várják.

Peter Visolajský, a Szlovák Orvosok Szakszervezetének (LOZ) elnöke kiemelte, egy olyan javaslatról van szó, amely nincs lefedve, és még a pénzügyminisztériumnak sem mutatták be. Hozzátette, amennyiben a kormány nem oldja meg a kialakult kritikus helyzetet az egészségügyben, a dokumentummal nem értenek egyet.

„A problémát nem szisztematikusan orvosolják. A szlovák egészségügyben hiány van a tapasztalt orvosokból. Az orvosok szlovákiában az atesztáció után nem motiváltak, hogy a kórházakban maradjanak, mert miután elvégzik az atesztációs folyamatot – megközelítőleg a 30. életévükben –, a fizetésük már nem emelkedik“ – magyarázza Visolajský. Éppen ezért szerinte fontos lenne a ledolgozott évek száma alapján kialakítani a bértáblázatot, ahogy az Németországban vagy Ausztriában is működik.

A minisztérium adatai szerint jelenleg csaknem 4500 alkalmazott hiányzik a szlovákiai egészségügyben. A legnagyobb problémát a nővérek hiánya okozza, akik jelenleg 2200-zal vannak kevesebben. Őket követik az orvosok, akik csaknem 1300-an hiányoznak.


(DenníkE)