A nővéri kamara és a szakszervezet is örül a lehetséges béremelésnek

2018. október 1. - 21:16 | Belföld

Az Ápolók és Szülészasszisztensek Szakszervezete (OZSaPA) és a Szlovák Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarája (SK SaPA) is pozitívan értékeli az egészségügyi dolgozók bérének tervezett emelését. Minden változást örömmel fogadnak, ami pozitívan érinti a nővérek és szülészasszisztensek fizetését.

Monika Kavecká, az OZSaPA elnöke és Milan Laurinc, a SKSaPA igazgatója reméli, hogy ez a változás valóban meg fog látszani a dolgozók fizetési szalagján. „Nem győzzük mondani, hogy milyen nehéz helyzetben vannak a nővérek és a szülészasszisztensek. A nővérek túl vannak terhelve, a gondjaikat alábecsülik, a kórházakban rengeteg a beteg és túl kevés a nővér, akiknek ráadásul a nagy része túl van már az ötvenen, azaz közel van a nyugdíjhoz. Örülünk, hogy a kompetens személyek végre belátták, hogy az egészségügyi dolgozók számának folyamatos csökkentése a lakosság egészségügyi állapotára is hatással van" – mondta Kavecká.

Laurinc szerint a megoldás az utolsó utáni pillanatban jött. Elmondása szerint reméli, hogy ezúttal gyorsabb lesz a változás, mint a múltkor, amikor a magiszteri fokozattal rendelkező nővérek béremeléséről volt szó, ami végül csak 2018 júliusától következett be.

Laurinc szerint ez a terv sok kérdést vet fel, például, hogy a béremelés minden nővért és szülészasszisztenst érinteni fog-e vagy csak az állami egészségügyi központok dolgozóit. Ezen kívül az is fontos, hogy a béremelés több szakaszban fog-e történni vagy egyszerre, egy bizonyos összeggel. Kérdéses az is, hogy az Egészségügyi Minisztérium hogyan készült fel a 10-16 százalékos béremelésekre.

A pénzügyi és az egészségügyi tárca megegyezése alapján az egészségügyi nővérek béreinek emelése az egészségügyre szánt 2019-es költségvetés részét képezi.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai alapján az ezer főre jutó nővérek és szülészasszisztensek száma Szlovákiában 2000 és 2016 között 7,44 nővérről 5,74-re csökkent. Ezzel Szlovákia az ezer lakosra jutó legkevesebb nővérrel rendelkező országok közé tartozik. Ez alatt az idő alatt a nővérek teljes száma 40 077-ről 31 000-re csökkent. Ez 22,65%-os csökkenést jelent, és a szám az EU-s országok közül egyedüliként Szlovákiában folyamatosan esik.

TASR