Nyakig úszik a belügy a helikopter-botrányban, a bíróság megtiltotta a 13 milliós gép használatát

2023. március 5. - 08:37 | Belföld

A Hospodárske noviny néhány napja számolt be arról, hogy a belügyminisztérium decemberi, vitatott helikopter-biznisze akadályokba ütközött, a Malackyi Járásbíróság ugyanis megtiltotta, hogy a 13 milliós összértékű gépet bármilyen módon használják.

Nyakig úszik a belügy a helikopter-botrányban, a bíróság megtiltotta a 13 milliós gép használatát

A tárca 13,135 millió eurót fizetett a liechtensteini Helipool GmbH vállalatnak egy Leonardo AW 189-es típusú helikopterért, valamint három pilóta kiképzéséért. A minisztérium nyáron közölte, időszűke miatt nem volt lehetőség közbeszerzést kihirdetni, ezért a vásárlás közvetlen tárgyalások útján történt.

A 13 milliós helikopter december közepén meg is érkezett Szlovákiába, annak ellenére, hogy a Közbeszerzési Hivatal már korábban érvénytelennek minősítette a szerződést, arra hivatkozva, hogy a minisztérium beszerzésre irányuló eljárása jogosulatlan és jogellenes volt.

A tranzakciót a Bell Textron amerikai helikoptergyártó megtámadta a bíróságon, mivel ők is ajánlatot akartak tenni, erre azonban nem volt lehetőségük, mert nem írtak ki pályázatot. A bíróság helyt adott az amerikai társaságnak, és megtiltotta a gép használatát, amíg jogerős döntés nem születik a szerződés érvényességéről.

A bíróság által az amerikai Bell Textron helikoptergyártó kezdeményezésére elrendelt intézkedés azonban nem csak a helikopterre vonatkozik. A belügy és a liechtensteini Helipool cég közötti szerződésben egyéb jogok és kötelezettségek is szerepelnek, amelyeket a bíróság döntése értelmében nem gyakorolhatnának.

A szerződés tartalmazza ugyanis három pilóta képzésének biztosítását, valamint a műszaki felügyeletet is. A HN úgy tudja, a tárca nem tartja be a bíróság által kiszabott tilalmat.

„Eladtuk a helikoptert Szlovákiának. Jelenleg pilótaképzésben és egyéb szükséges felszerelésben segítünk. Csakúgy, mint más ügyfeleink esetében” – mondta Daniel Hofer, a Helipool vezérigazgatója, hozzátéve, a szerződésben említett három pilóta már Olaszországban végzi a tanfolyamot. A lap figyelmeztet, ebből kifolyólag úgy tűnik, a minisztérium megszegi a bíróság által előírtakat, nem rendelték ugyanis haza a pilótákat, a képzésük továbbra is biztosított, holott azt a bíróság megtiltotta.

A minisztérium továbbra is teljes mértékben a jogszabályoknak megfelelőnek tartja a helikopter beszerzését, a felszereléssel és a pilóták képzésével együtt, a bíróság döntése ellen fellebbeznek.


(HNonline)