Nyálmintát vevő robotot fejlesztettek ki Dániában

2020. június 4. - 19:54 | Tech

Nyálmintát vevő robotot fejlesztettek ki Dániában: a teljesen automatizált robotkar önállóan képes steril pálcával koronavírus-fertőzöttség tesztelésére alkalmas mintát venni. Az egészségügyi dolgozókat így megóvhatják a megfertőződés kockázatától.

Nyálmintát vevő robotot fejlesztettek ki Dániában
Illusztrációs felvétel (TASR)

A Dél-dániai Egyetem (SDU) és a Lifeline Robotics kutatói remélik, hogy fejlesztésük hamarosan bevethető lesz, és a tesztelő robottal megkönnyítik az egészségügyben dolgozók munkáját.

Amikor a páciens bemutatja személyi igazolványát, a robot előkészíti a mintavételi készletet, leveszi a mintát, majd a tesztelésre alkalmas konténerbe helyezi - mondta el Thiusius Rajeeth Savarimuthu, az SDU professzora.

A mesterséges intelligenciával működő robot kamerái segítségével találja meg a torok megfelelő részét. Úgy van programozva, hogy finoman végezze a mozdulatokat - emelték ki a fejlesztők.

"Világszintű igény lesz az egyre több tesztelésre és az egyre több automatizált tesztelésre, arra, hogy megvédjük a frontvonalban dolgozókat" - mondta Soeren Stig, a Lifeline Robotics ügyvezető igazgatója.

MTI