Nyárasdot mégsem érinti még a madárinfluenza, Albárt viszont igen

2017. január 26. - 15:01 | Régió

Mint kiderült, a nyárasdi horgászszervezet által használt tónál, de albári kataszterben találtak a minap egy fertőzött hattyút.

Nyárasdot mégsem érinti még a madárinfluenza, Albárt viszont igen
Archív felvétel

Jelen pillanatban két esetben igazolódott be a madárinfluenza H5N8-as altípusával való fertőzés a Dunaszerdahelyi járásban. Néhány nappal ezelőtt egy Vásárúton talált hattyúnál mutatták ki a vírust, január 24-én, kedden pedig a Nyárasd, Albár, Alistál és Vásárút közti tavaknál.

A Regionális Állat-egészségügyi Felügyelet szerdán hivatalosan Nyárasdot jegyezte be a hattyútetem megtalálásának helyszínéül, Bacsó László, a település polgármestere azonban csütörtökön jelezte, hogy a hattyút albári kataszterben találták.

„Négy község kataszteri területe találkozik a tavaknál, de a tavak egyike sem tartozik már Nyárasdhoz. A hattyút konkrétan albári területen találták” – magyarázta.

Noha Nyárasd így hivatalosan még nem került még fel a madárinfluenza által közvetlenül érintett falvak listájára, elképzelhető, hogy ez csak idő kérdése. Ugyanis majdnem az összes környező település már rajta van. Vásárúton, Ekecsen és ezúttal pedig Albáron is találtak madárinfluenzában elpusztult, vadon élő szárnyast.

„Egyáltalán nem vesszük félvállról a dolgot, a vadásztársaságunk is figyeli a helyzetet, a vásárúti szervezettel is vannak közös szektorok, de egyelőre nálunk szerencsére nem volt fertőzés sem háztáji sem vadmadár esetében” – fejtette ki. Emlékeztetett, hogy

a múlt héten egy elpusztult galambot küldtek el a zólyomi központi laborba, az eredmény azonban negatív lett, tehát a madár nem volt fertőzött.

Megkerestük az ügyben Bereczk Oszkárt, Albár polgármesterét, aki elmondta, hogy hivatalos értesítést egyelőre nem kapott arról, hogy Albár érintett volna a fertőzésben.

„A nyárasdi horgászszövetség az albári kataszterben is használja a tavat, szimbolikus összegért. Valószínűleg ezért nyilváníthatták nyárasdinak a területet” – fogalmazott.

Ő egyúttal a helyi vadásztársaság elnöke is, és mint mondta, ilyen módon kötelességeket ró ki rájuk a jelenlegi helyzet, megfigyelik a környéket.

Az érintett falvaknak össze kell írniuk a baromfiállományukat. Bereczk Oszkár elárulta, hogy náluk ez már lényegében megtörtént. „Mintegy 15 család foglalkozik baromfikkal Albáron” – szögezte le.

A vírusfertőzést a régióban leginkább a hattyúk szenvedik meg, az eddig talált, fertőzött tetemek nagy része hattyú. Bereczk Oszkár ennek kapcsán megjegyezte, hogy a hattyúk részben a védettségük okán is túlszaporodtak.

„Valamikor ritkának számított a régióban a hattyú, most azonban a létszámuk már a többszörösére emelkedett”

– húzta alá.

„Az állatorvosunk szerint ennek a vírusnak épp az volna a jobb, ha már melegebb lenne. A vízfelületek többnyire be vannak fagyva, a madarak kevés táplálékhoz jutnak, és legyengülnek. Mindeközben viszont akármerre megyünk, a védettségük miatt rengeteg hattyúval és ragadozó madárral találkozunk” – fűzte hozzá Bacsó László.

Kértük a Regionális Állat-egészségügyi Hivatal állásfoglalását is az aktuális helyzetről, egyelőre azonban nem kaptunk választ.

A tegnapi helyzet a következő volt a madárinfluenzával fertőzött, elpusztult madarakat illetően az országban:

(SzT)