Nyáron autószállító vonatok közlekedhetnek Horvátországba

2020. november 12. - 21:24 | Belföld

A nyáron autószállító vonatok közlekedhetnének Horvátországba, Andrej Doležal közlekedési miniszter ennek megvalósításáról kért tájékoztatást az állami Szlovák Vasúttársaságtól(ZSSK).

Nyáron autószállító vonatok közlekedhetnek Horvátországba
Illusztrációs felvétel (TASR)

Doležal szerint Zágrábba, Zadarba és Splitbe közlekedhetnének ilyen vonatok, de csak a turistaszezonban, egész évben nem lenne kifizetődő fenntartani ilyen járatokat.

A hazai vasúti közlekedéssel kapcsolatban Doležal elismeri, hogy főleg az infrastruktúra terén súlyos a helyzet. „A huzamosan alulfinanszírozott pályakarbantartásnak most fizetjük meg az árát az átmeneti és tartós sebességkorlátozások formájában” - mondta.

Szavai szerint a közlekedési tárca feladata lesz az új felújítási stratégiai terv kidolgozása, továbbá a folyamatos fejlesztés. Ehhez kulcsfontosságú lesz az állami költségvetésről szóló szavazás, továbbá az, hogy az európai uniós újjáépítési alapból milyen befektetésekre lehet majd támogatásokat lehívni ezen a területen. Azt is kijelentette, a minisztérium nem feledkezett meg a vasúti szárnyvonalakról és a regionális közlekedésről, de ezeknek a szakaszoknak az átfogó felújítására most nincs pénz

TASR