Nyékvárkony, Negyed és egy fura futam után Somorja a Felvidéki Vágta döntőjében! (Videók)

Pénteken kezdetét vette a Felvidéki Vágta a Marica grófnő című operett esti bemutatójával, szombaton pedig már a futamok következtek.

Nyékvárkony, Negyed és egy fura futam után Somorja a Felvidéki Vágta döntőjében! (Videók)
Nyékvárkony lovasa (kékben) a második körben indította meg a csatát az első helyért (Fotók: Paraméter)

A kellemetlen szél és az ilyenkor szokottól kissé hűvösebb idő sokak kedvét nem vette el a rendezvény megtekintésétől, a kora délutáni órákban ugyanakkor még viszonylag kevesen tartózkodtak a sikabonyi repülőtéren megtartott vágtán. A gyerekeket és felnőtteket egyaránt számos attrakció, például kreatív játékok és háztájiállat-simogató várta, és ezzel sokan közülük éltek is.

„Ez a rendezvény a települések ünnepe, amelyek lovasaikon és lovaikon keresztül mérettetnek meg. Itt a lovasok és a lovak kerülnek előtérbe, és bízzunk abban, hogy a résztvevő településekről sokan jöttek el buzdítani őket" - ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Felvidéki Vágtát a város, Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán, aki a versenyt egy közösségösszetartó és -építő rendezvénynek, a magyar közösség nagy ünnepének nevezte.

Röviden megköszönte a településeknek a részvételt, illetve a szervezőknek a rendezvényt Berényi József megyei alelnök. Hozzátette, olyan vezetést kíván a jövőben is Dunaszerdahelynek, amely a Felvidéki Vágtát beválllaja és a megrendezésében aktívan részt vesz.

Tóth René (Érsekújvár) itt még Schavel Péter (Nyékvárkony) előtt

Az előfutamok egy óra után kezdődtek, a lovasoknak két és fél kört kellett megtenniük. Az elsőben Nyékvárkony és Érsekújvár lovasai mérkőztek. A csallóközi falu Schavel Pétert indította Filou Csinos nevű lovával, míg Érsekújvárt a második Felvidéki Vágta győztese, Tóth René képviselte, aki ismét Kamikadze nevá lovával vágott neki a versenynek. Utóbbi ló némileg feszült is volt a verseny előtti felvezető körben.

Egész izgalmas első futamot láthatott a közönség, az első kör feléig szorosan egymás mögött haladtak, elöl Nyékvárkony, fél kör után azonban Érsekújvár vette át a vezetést, hogy aztán egy körrel később a nyékvárkonyi lovas visszaelőzze, és végül jókora előnnyel ért be a célba. Nyékvárkony és Schavel Péter tehát már benn van a kora esti döntőben.

Fördős Denisa (Negyed) vezet Bogdáň Anton (Sókszelőce) előtt

A második futam ennél egyértelműbb eredményt hozott, ebben Negyed és Sókszelőce versenyzett. Előbbit újoncként egy hölgy, Fördős Denisa képviselte, míg Sókszelőcét a tavalyi szlovák futam győztese, Bogdáň Anton és Perry nevű lova. Fürdős Denisa végig magabiztos előnnyel vezetve nyerte meg az előfutamot.

A harmadik futam meglehetősen érdekesen alakult. Ebben Somorját képviselve indult Egri Árpád és Roven Revolver, valamint Vághosszúfalu küldötte, Takács László és Szamír. Roven Revolverről már a felvezető körben többször is le kellett ugrania a tapasztalt Egri Árpádnak, aki a rajt előtt még megtett néhány métert lovával, és csak azután tért vissza a rajtvonalhoz.

A somorjai Egri Árpád

Egy váratlan pillanatban aztán a ló ismét elindult, néhány pillanattal utána a másik lovas is – a kommentátor először azt jelezte, hogy a rajt érvénytelen, és már egy kör óta versenyeztek a lovasok, amikor azt az információt közölte a közönséggel, hogy mégis érvényes rajtról volt szó. A flúgos futamot végül Egri Árpád nyerte meg, és amennyiben a másik versenyző nem nyújt be óvást a történtek miatt, Somorja jut a döntőbe.

A hivatalos végeredmény szerint azonban egyelőre úgy tűnik, Nyékvárkony és Negyed mellett Somorja lovasa vághat neki a 18 órakor kezdődő, mindent eldöntő futamnak.

(SzT)