Nyékvárkonyban nincs változás, Fazekas marad a polgármester

A Dunaszerdahely melletti községben első választási ciklusa leteltével nem akadt kihívója Fazekas István polgármesternek. A képviselő-testületbe azonban majdnem kétszer annyian jelentkeztek, mint ahányan bejuthatnak.

Nyékvárkonyban nincs változás, Fazekas marad a polgármester
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Fekete Jánostól a 2010-es helyhatósági választások alkalmával sikerült elhódítania a faluvezetői funkciót Horváth Ákosnak, aki akkor az MKP színeiben pályázott a posztra. Fekete, aki a 2006-2010 közötti időszakra szintén MKP-s jelöltként kapott bizalmat a várkonyiaktól, 2010-ben a Híd színeiben indult. Akkor 503 szavazatot kapott, míg Horváth 625-öt. A harmadik jelölt, Fodor Lajos 166 voksot gyűjtött.

A legutóbbi helyhatósági választások alkalmával 2014-ben Horváth nem indult a pozícióért, a település vezetését ennek ellenére ketten is szerették volna elnyerni. Az egyik pályázó a jelenlegi MKP-elnök Menyhárt József volt, aki a Magyar Közösség Pártja színeiben 545 voksot gyűjtött be, míg egyetlen ellenfele, a függetlenként induló Fazekas István 1055-öt. Közel kétszer annyi karikával a választók az addig a bősi rendőrséget vezető Fazekasnak szavaztak bizalmat. S úgy tűnik, olyannyira elégedettek a munkájával, hogy senki sem próbálja tőle elhódítani a pozíciót, hiszen az idei választásokon nem akadt ellenfele. A négy évvel ezelőtt függetlenként induló Fazekas Istvánt 2018-ban az MKP, a Híd és a Smer-SD is támogatja.

Nyékvárkonyon a helyi önkormányzatban kilenc képviselő foglal helyet, a posztokra idén 17-en jelentkeztek. Közülük heten függetlenek, hatot az MKP, hármat a Híd és egyet a Smer-SD pártja jelölt.

Képviselőjelöltek:

Antalová Katarína (51, diplomás szülésznő, független)

Bleho Gabriel, Ing., (68, ingatlantanácsadó, független)

Csomorová Rozália (56, vendéglátóegység vezetője, független)

Fekete János, Ing. (66, nyugdíjas, Híd)

Halász Tibor (52, vállalkozó, független)

Horváth Ákos, Ing. (43, vállalkozó, MKP)

Kiss Peter (39, vállalkozó, MKP)

Kovácsová Eva, Bc. (54, az ARVUM szövetkezet alelnöke, független)

Kováčik Sabina (48, laboráns, MKP)

Matus Ernest (53, magánvállalkozó, független)

Matus Igor (49, földmérő, Híd)

Méhes Gergely, Mgr. (29, tanár, MKP)

Méhes Marta (52, titkárnő — ZSVAK Nitra, Smer-SD)

Szabó Árpád, Mgr. (27, tanár, MKP)

Tóthová Gabriela (34, állami alkalmazott, független)

Vadkerti Hodosi Gabriela (48, üzletvezető, Híd)

Végh Gelért, ifj. (32, vállalkozó, MKP)


(alsa)