Nyet internyet

Ardamica Zorán | 2018. június 28. - 13:36 | Vélemény

Ott tartunk, hogy ha az Oktatási Minisztérium betartja a bíróság és a Közbeszerzési Hivatal határozatait, akkor ki kell az iskolákban kapcsolni az internetet. (Lásd közbeszerzési mizéria a Slovak Telecom és a Swan Edunetje között.)

Nyet internyet
Fotó: aktuality.sk

Ha nem tartja be, akkor ugyebár törvényt szeg. Nem volna elegáns…

Persze a sulik többségének internetét sem volna elegáns lekapcsolni… Azért a többségének, mert nem mindegyiknek van állami netje.

Például a mostohagyerekként kezelt művészeti alapiskolákat a mai napig sikeresen elkerülte mindenféle állami számítástechnikai fejlesztés, így – bár az Infovek projekt első hulláma emlékezetem szerint az ezredforduló táján zajlott – ez az iskolatípus azóta is csupán saját forrásaiból oldja meg ezt, s teljesíti internet, sőt számítógépek nélkül teljesíthetetlen törvényi kötelességeit.

Magyarán a művészeti alapiskolák példának okáért egyáltalán nem járnának rosszabbul az állami net lekapcsolásával, mert nincs nekik olyanjuk (saját forrásból fizetnek vagy nagylelkű szponzoroknak mondanak köszönetet: köszönjük).

Így aztán lehet, hogy az ilyen IT-apokalipszist pont az az alulfinanszírozott sulitípus élné túl legkkönnyebben, amelynél (szinte!!!) minden más oktatási intézmény gazdagabb? Á…

Mondhatnánk, hogy legyen kedves lépni valamit a miniszter asszony, de hát a bíróságnak és a versenyhivatalnak - szerencsére! - nem parancsol, a netet pedig nem lesz bátorsága lenullázni.

Majd Pellegrini védje meg, ahogyan tudja. Miért ő? Egyrészt azért, mert az oktatásügy deklaráltan prioritása ennek a kormánynak (emlékezzünk, mit mondott a Hegedűs a háztetőnben Tevje a kiválasztott népről..). Másrészt azért, mert ő a kormányfő, akinek ez a prioritása. Ami röhej, de hát nevetve könnyezzünk inkább, mint sírva. Harmadrészt azért, mert volt ő is oktatásügyi miniszter, tehát illenék nem csendben kuksolnia. Negyedszer pedig azért, mert pont akkor volt ő az oktatásügyi miniszter, amikor kiderült, hogy a 2015-ös Infovek 2-re kötött telecomos szerződés nem kóser…

Hibás tehát van, megoldás nincs.

Ilyen egy ország, amely Európa magja felé deklarálja magát (de legújabban már azt sem teljes erőből - ebből még lehet nagyon nagy baj, tessék majd emlékezni) a 21. század első ötödének végén.

Ilyen egy ország, amelynek iskolái valószínűleg kipróbálják a kőkorszakot.

Ilyen egy ország, ahol maholnap nyet internyet.

Gratulálunk.

Címkék: Fico-kormány, internet