Nyilatkozatban ítélték el ukrán területek Oroszország általi illegális bekebelezését a közép- és kelet-európai államfők, csak Novák Katalin nincs az aláírók között

2022. október 2. - 12:05 | Külföld

Nyilatkozatban ítélték el az ukrán területek Oroszország általi illegális bekebelezését a közép- és kelet-európai országok államfői. A közös nyilatkozatott csak egyetlen köztársasági elnök nem írta alá, mégpedig Magyarország államfője, Novák Katalin – írja a Napunk.

Nyilatkozatban ítélték el ukrán területek Oroszország általi illegális bekebelezését a közép- és kelet-európai államfők, csak Novák Katalin nincs az aláírók között
Novák Katalin Zuzana Čaputovánál járt - Szinghoffer Mátyás felvétele

A nyilatkozat szövege Zuzana Čaputová hivatalos oldalán is megjelent.

A hvg.hu megérdezte a magyar Köztársasági elnöki Hivatalt, hogy Novák Katalin miért nem írta alá a nyilatkozatot, illetve hogy mi az álláspontja az önkényes orosz annexióval kapcsolatban – amint választ kap a hírportál, közzéteszik.

Íme közös elnöki nyilatkozat szövege:

„Mi, Közép- és Kelet-Európa országainak elnökei, amelyeknek vezetői ellátogattak a háború sújtotta Kijevbe, és saját szemükkel győződtek meg az orosz agresszióról, nem hallgathatunk mikor Oroszország nyíltan megsérti a nemzetközi jogot, ezért a következő nyilatkozatot tesszük:

Megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország azon törekvését, hogy annektálja Ukrajna bármilyen részét.

Szilárdan kiállunk a 2008-as NATO-csúcs döntése mellett, mely Ukrajna eljövendő NATO-tagságáról szól.

Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázió elleni védekezésben, követeljük, hogy Oroszország azonnal húzódjon vissza az összes megszállt területről és felszólítjuk az összes Szövetségest, hogy jelentősen növelje az Ukrajnának szánt katonai segítséget.

Mindenkit, aki agresszív bűnöket követ el, felelősségre kell vonni.”

Az aláírók:

Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke

Miloš Zeman, Csehország köztársasági elnöke

Alar Karis, Észtország elnöke

Egils Levits, Lettország elnöke

Gitanas Nauseda, Litvínia elnöke

Stevo Pendarovski, Észak-Macedónia elnöke

Milo Đukanović, Montenegró elnöke

Andrzej Duda, Lengyelország elnöke

Klaus Iohannis, Románia elnöke

-para-