Nyílt levélben szólították fel a képviselőket, hogy ne beszéljenek félre, hanem támogassák a szlovák-amerikai védelmi megállapodást

2022. február 1. - 08:46 | Belföld

Civil szervezetek, valamint az akadémiai közösség, a szakmai közvélemény és a média képviselői nyílt levélben szólítják fel a parlamenti képviselőket, hogy fejezzék be a nyilvánosság céltudatos átverését, és támogassák a Szlovák Köztársaság és az Amerikai Egyesült Államok közti védelmi megállapodást. A nyílt levelet hétfőn a Stratpol és a MEMO 98 nevű civil szervezet hozta nyilvánosságra.

Nyílt levélben szólították fel a képviselőket, hogy ne beszéljenek félre, hanem támogassák a szlovák-amerikai védelmi megállapodást
Fotó: TASR

A szakértők szerint a megállapodás teljes mértékben egyezik a stratégiai dokumentumokkal, így a 2021-ben elfogadott szlovák védelmi és biztonsági stratégiával, valamint hosszú távú konszenzusban van az ország Európa-barát és atlanti külpolitikai irányultságával.

Szerintük a megállapodásban foglaltak nem sértik Szlovákia érdekeit. Ellenkezőleg, annak a lehetőségét hordozza, hogy Szlovákia megerősítse biztonságát, illetve erősebbé váljon a kapcsolata az USA-val és a NATO-val.

„Országunk hosszú távú külpolitikai és biztonsági érdekei nem képezhetik pártszámítások és populista játszmák tárgyát. Ellenkezőleg, Szlovákia érdekeinek egyértelműnek kell lennie, hogy kiszámítható és felelős partner legyünk a nemzetközi kapcsolatokban” – állapítják meg a szakértők.

A szlovák-amerikai védelmi megállapodást a kormány és a Biztonsági Tanács is elfogadta. Az elnöki meghatalmazás alapján történő szerződéskötés után a dokumentumot – amely lehetővé tenné az amerikai fegyveres erők számára a Malacky-Kuchyňa és a Sliač katonai repülőterek, esetlegesen más létesítmények használatát is, bérleti díj fizetése nélkül – jóvá kell hagynia a parlamentnek is, majd az államfő ratifikálja. A megállapodást tíz évre kötnék. Ezt követően is érvényben maradna, felmondani egyéves felmondási idővel lehetne.

Az ellenzék bírálja a szerződést. Elutasítja, hogy amerikai katonai támaszpontok létesüljenek Szlovákiában, hogy az amerikai csapatok közelebb kerüljenek az orosz határhoz, és hogy megnyirbálják a szlovák állami szervek hatáskörét.


TASR/para