Nyilvános lesz Andrej Danko doktori értekezése

2018. november 6. - 15:55 | Belföld

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke hozzáférhetővé teszi a nyilvánosság számára a doktori értekezését a Bél Mátyás Egyetem (UMB) könyvtárában.

Nyilvános lesz Andrej Danko doktori értekezése
Fotó: TASR/Pavel Neubauer

A munka ugyanolyan státuszú lesz, mint az összes többi.

Ezt Danko azután jelentette be, hogy a koalíció ellehetetlenítette a leváltását célzó rendkívüli parlamenti ülést.

Danko a keddi sajtótájékoztatóján továbbá kilátásba helyezte, hogy önvédelemből jogi lépéseket tesz. Erről konkrétumokat nem árult el. Arra a kérdésre, hogy miért csak egy hónappal később teszi közzé a munkáját, azt válaszolta, hogy sok a dolga, és nincs ideje könyvtárakba járni.

Andrej Danko meggyőződése, hogy egy lincselés áldozata lett, és sokan a politikai halálát kívánják.

„Ma bárki kitalálhat bármit, hazugságokat terjeszthet, aztán megúszhatja az egészet. Míg nekem ez tönkretehette volna a karrieremet”

– mondta.

A doktori értekezéssel kapcsolatban Danko elmondta, hogy a pozsonyi Komenský Egyetemen (UK), nappali tagozaton tanult jogot, itt szerezte meg 1999-ben a Mgr. titulust. Később azonban nem itt, hanem a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen (UMB) védte meg a doktori értekezését, állítása szerint azért, mert 1999. szeptember 1-jével a Komenský Egyetem oktatóinak egy része Besztercebányára ment át.

A munkát Danko két példányban adta le, megvédte az opponens előtt és részt vett a szóbeli vizsgán is.

„Hiszik vagy sem, kevesen tudhatták akkor még Besztercebányán, hogy egyszer a parlament elnöke leszek”

– tette hozzá. Danko elutasította, hogy jogtalanul használná a JUDr. titulust. „Tizenöt éves ügyvédi praxis áll mögöttem, jelentős ügyfélkörrel rendelkeztem” – hangsúlyozta a keddi sajtótájékoztatón.

Danko elismerte, hogy 2018-ig nem hallott semmit a doktori értekezésével kapcsolatban, és nem is érdeklődött utána. Csak azután kezdett foglalkozni az üggyel, hogy a média rákérdezett a munkára. Ekkor bízta meg az ügyvédjét, hogy keresse meg azt.

„Meglepett, amikor bejelentették, hogy a munka nincs meg. Az egyik példány eltűnt, a másikról pedig kiderült, hogy Juraj Danko néven jegyezték be. Az eseményekkel összefüggésben Csehországban összeesküvésre gyanakodtam, ezért kérvényeztem az UMB-től, hogy a munkám kapjon különleges státuszt, olyat, amely garantálja, hogy nem tudnak manipulálni vele, és hogy nem veszhet el”

– zárta Danko.

TASR

Címkék: Andrej Danko