Nyilvános vitát tartottak a komáromi kikötő jövőjéről

2020. július 9. - 17:39 | Régió

A Közkikötő Rt. csütörtökön nyilvános vitára bocsátotta a Master Plan Komárno stratégiai dokumentumot értékelő jelentést a komáromi városi hivatalban. A vita témája a helyi kikötő fejlesztése és jövőbeni kihasználása volt.

Nyilvános vitát tartottak a komáromi kikötő jövőjéről
TASR

Jelenleg csupán teherkikötő működik Komáromban.

A jövőben úgy alakítanák át a létesítményt, hogy elsősorban a kirándulóhajókat és az utasszállító hajókat szolgálja ki, az áruátrakodási tevékenységet pedig a lakóövezetektől minél távolabb végezzék.

„Természetesen figyelembe vettük azt a szempontot is, hogy a komáromi erődnek, ennek a nemzeti kulturális műemléknek a vízről is teljes valójában látszódnia kell” – nyilatkozta a győztes projektről Gabriel Szekeres, a Közkikötő Rt. vezérigazgatója.

Szekeres elmondása szerint a komáromi kikötő kihasználtsága jelenleg 5–10%-os. 2002-ben a pozsonyi és a komáromi kikötőt részlegesen privatizálták. Az infrastruktúra egy magántulajdonos kezébe került, a telkek a Közkikötő Rt. tulajdonában maradtak. Az illető cég nem a komáromi régióra jellemző mezőgazdasági termékekre specializálódott. Szekeres ezzel magyarázza a kikötő alacsony kihasználtságát.

A kikötő átalakításának első szakasza 18 millió euróba fog kerülni. A költségeket uniós támogatásokból fedezik.

A vezérigazgató szerint év végéig készülhet el a megvalósíthatósági tanulmány. Ezután még el kell készíteni a projektdokumentációt és a környezeti hatásvizsgálatot, utóbbi befejezése 2021 végére esedékes. A projekt előkészítése 2015-ben kezdődött.

TASR