Nyilvánosságra hozta az Alkotmánybíróság, miért függesztette fel a Smer-SNS-ĽSNS tandem agymenését!

2020. január 20. - 08:56 | Belföld

Amennyiben hatályban maradt volna a politikai preferenciákra irányuló felméréseket érintő törvényi korlátozás, most már nem értesülhetnénk arról, hogyan állnak pártjaink támogatottság terén. Az Alkotmánybíróság Zuzana Čaputová beadványa alapján felfüggesztette a törvénymódosítást, amit a Smer, az SNS és az ĽSNS kétszer is elfogadott a parlamentben.

Nyilvánosságra hozta az Alkotmánybíróság, miért függesztette fel a Smer-SNS-ĽSNS tandem agymenését!
Fotó: TASR

A legutóbbi felmérések a Smer támogatottságának visszaesését és az ĽSNS erősödését mutatták, az SNS időközben a parlamenti bejutási küszöb határára zuhant, a Híd és az MKÖ továbbra is alatta van.

A pártpreferenciák közlésére vonatkozó 50 napos moratóriumról szóló törvénymódosítás felfüggesztése az új bírókkal feltöltött Alkotmánybíróság első komolyabb döntésének tekinthető. Pillanatnyilag tehát a 14 napos moratórium van érvényben.

A szerv nyilvánosságra hozta döntésének okát - írta meg a Denník N. Az alkotmánybírók hangsúlyozták, hogy kivételes volt a hozzáállásuk az elfogadott javaslathoz, mivel az a közvetlenül veszélyezteti a polgárok alapvető emberi és szabadságjogait. Leszögezik, hogy a módosítást csak nagyon kevéssel a választások előtt fogadták el.

"Nem voltak annyira mértékletesek, mint amennyire ez elvárható volna, tekintettel az időpontra, amikor a változtatást megtették, hiszen úgymond játék közben változtattak a játékszabályokon" - húzták alá.

Nem állítják, hogy nem változtathatja meg a parlament a választási kampányra vonatkozó feltételeket, de azt szerintük kellő időbeni eltéréssel kéne megtennie a választásokhoz képest. Tehát jóval előtte, nem pedig akkor, amikor már elindult a kampány, hogy a változtatások célpontjai kellően felkészülhessenek rá.

Az Alkotmánybíróság indoklásában rámutatott, hogy a választási kampányt azért tartják olyan fontos időszaknak, mert a polgárok ilyenkor élénkebben érdeklődnek a közügyek iránt, ennélfogva minden rendelkezésre álló információ formálhatja végső döntésüket. Hozzáteszik, hogy az egész kampány célja a polgárok tájékoztatása és meggyőzése, nemcsak arról, hogy vegyen részt, hanem hogy konkrét pártra, jelöltre adja le a voksát.

Emiatt pedig, hogy a választási időszak ilyen fontos, az Alkotmánybíróság szerint a politikai erők szabad versenye érdekében szükség van a mértékletesség bizonyos fokának betartására az állami szervek, így a parlament részéről is.

A beadvány előadóbírója, aki az arról való végső döntéshez előkészíti a javaslatot a plénumnak, Miroslav Duriš, akit nem tavaly nevezett ki Zuzana Čaputová, hanem még 2017-ben Andrej Kiska.

(Denník N)