Nyilvánosságra hoztak bizonyos dokumentumokat Lučanský sérülésének és öngyilkosságának ügyében

2021. január 5. - 07:44 | Belföld

Az igazságügyi minisztérium hétfőn este dokumentumokat hozott nyilvánosságra Milan Lučanský volt országos rendőrfőnök sérülésével és öngyilkosságával kapcsolatban.

Nyilvánosságra hoztak bizonyos dokumentumokat Lučanský sérülésének és öngyilkosságának ügyében
Fotó: TASR

Peter Bubla, a tárca szóvivőjének tájékoztatása szerint a szükséges elemzéseket követően elérhetővé tesznek bizonyos anyagokat a december 9-i első esetről, valamint december 29-i rendkívüli történtekről. A szóvivő megjegyezte, tekintettel az adatok jellegére és a személyes adatok védelmére, jogilag meg kellett határozni, hogy milyen mértékben lehet közzétenni, és szükséges mértékben anonimizálni.

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a kamerafelvételeket nem hozzák nyilvánosságra, ugyanis ezzel akadályoznák a nyomozást.

Az egyes dokumentumok nyilvánosságra hozását Kolíková is megemlítette azt követően, hogy először összeült a Lučanský öngyilkosságának és sérülésének körülményeit vizsgáló 17 tagú bizottság. Miroslav Radačovský egykori bíró és jelenlegi EP-képviselő megkérte Kolíkovát, hogy őt is vegyék be a bizottságba. Radačovský továbbá a TASR-nek megerősítette, hogy a büntetőeljárásban ő képviseli Lučanský feleségét.

A minisztérium nyilvánosságra hozta Lučanský Eperjesre történő áthelyezésekor elfogadott biztonsági intézkedések javaslatát, a december 10-i hivatali feljegyzést az előző napi eseményekről, az igazságügyi minisztérium ellenőrző bizottságának feljegyzését, amit a trencséni börtönkórházban elvégzett ellenőrzést követően készítettek, valamint a kórház válaszát az Eperjesi Járási Ügyészségnek.

Közzétették továbbá a gyanúsított kérelmét arra, hogy telefonálhasson az illetékes hatóságoknak, valamint a választ is. Nyilvánosságra hozták még a december 29-én történtek hivatali feljegyzését, a vizsgáló bizottság státuszát, valamint tagjainak jegyzékét.

A korrupciós vádakkal gyanúsított és vizsgálati fogságba helyezett egykori rendőrfőkapitány december elején került kórházba, miután állítólag problémái akadtak a szemével. A történtekkel kapcsolatban megoszló információk jelentek meg: az első sajtóinformációk arról szóltak, hogy Lučanský súlyos összetűzésbe került a börtönben, és meg kellett műteni, később arról írtak, hogy edzés közben sérült meg a szeme. A refresher.sk nevű szlovák hírportál arról számolt be, hogy az exfőrendőr fel akarta magát akasztani.

Lučanský december végén öngyilkosságot követett el és december 30-án belehalt a sérüléseibe.


TASR/para