Nyilvántartásba vettek egy olyan halálesetet,amely összefügghet az oltással

2021. március 25. - 17:40 | Belföld

A COVID-19 elleni vakcinák feltételezett mellékhatásainak statisztikája a héten egy halálesettel bővült. A haláleset összefügghet a védőoltással. Erről Magdaléna Jurkemíková, az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) szóvivője tájékoztatott csütörtökön.

Nyilvántartásba vettek egy olyan halálesetet,amely összefügghet az oltással
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

A ŠÚKL szerdán (március 24.) zárta le a második olyan esetet, ahol összefüggés lehet a védőoltás és az elhalálozás között. Egy 79 éves nőről van szó, aki több krónikus betegségben is szenvedett. Az illetőt a Moderna társaság vakcinájával oltották be.

„A halál okát boncolással állapították meg, és az összefüggött a páciens krónikus betegségeivel. Tekintettel arra, hogy az oltás után jelentkező, nemkívánatos mellékhatások hozzájárulhattak a páciens általános állapotromlásához, az okozati összefüggést az oltás és az elhalálozás között lehetségesként határoztuk meg”

– közölte Jurkemíková.

Március 24-ig 2580, feltételezett mellékhatásról szóló bejelentés érkezett az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökséghez. 94 esetben (3,6%) súlyos feltételezett mellékhatás lépett fel, például ideiglenes bénulás, tartósan magas vérnyomás, trombózis vagy rövid távú eszméletvesztés.

TASR