Nyitra megye déli részén nem érdekli az embereket a választás

2019. március 30. - 20:43 | Régió

Az elnökválasztás zökkenőmentesen zajlik az Érsekújvári járásban, a járási választási bizottság eddig semmilyen incidensről nem kapott hírt.

Nyitra megye déli részén nem érdekli az embereket a választás
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Mikuláš Balogh bizottsági elnök az egyedüli problémának a nagyon alacsony részvételt tartja, és hozzátette, ha értékelnie kellene a helyzetet, akkor azt mondaná, hogy „egyszerűen unalmas”.

Balogh feltételezi, hogy a választási részvétel az elnökválasztás második fordulójában alacsonyabb lesz, mint az első körben volt.

„14 óra körül nagyjából tíz választókörzetet ellenőriztünk. Eddig az időpontig a választásra jogosult állampolgárok mintegy tizede járult az urnákhoz. Azt várjuk, hogy a választási részvétel kora este nőni fog, a legnagyobb rohamot 21 óráig várjuk. A szavazókörzeti bizottságok tagjai szerint az emberek kihasználták a szép időt, és a kertekben vannak”

– mondta Balogh.

Az elnökválasztás első fordulójában az Érsekújvári járásban 40,65 százalékos volt a részvétel. 142 szavazókörzetben 117 262 választásra jogosult polgárt tartottak nyilván. Az összes jelöltre leadott érvényes szavazatok száma 47 395 volt. A szavazókedv a legcsekélyebb Helemba községben volt, ahol csupán a választópolgárok 18 százaléka járult az urnákhoz.

TASR