Nyitra megye igyekszik minden diáknak bebiztosítani az anyanyelvi oktatást

2020. július 14. - 11:33 | Régió

A Nyitra Megyei Önkormányzat továbbra is figyelembe fogja venni a magyar tanítási nyelvű középiskolák sajátos jellegzetességeit. Ezt hétfőn jelentette ki Milan Belica megyefőnök, miután találkozott a parlamenten kívüli Híd párt tagjaival.

Nyitra megye igyekszik minden diáknak bebiztosítani az anyanyelvi oktatást
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A Híd szerint Nyitra megye kulcsszerepet tölt be a nemzetiségi oktatás szempontjából.

„Az itteni középiskolákat látogatja a legtöbb magyar diák. A megye összesen 16 magyar tannyelvű iskolát, 5 gimnáziumot és 11 szakközépiskolát tart fenn” – mutatott rá Rigó Konrád, a Híd elnökségi tagja.

Belica úgy véli, a nemzetiségi iskolák a megye természetes velejárói, ezért figyelembe veszik a sajátos jellegzetességeiket az elsősök számának megszabásakor, vagy az iskolahálózat optimalizálásakor. „A célunk az, hogy minden diák az anyanyelvén végezhesse a középiskolát is” – jelentette ki Prékop Mária, a Híd oktatási szakértője.

A megyefőnök megerősítette, hogy a megye igyekezni fog biztosítani az oktatást minden tanulónak. „A magyar tanítási nyelvű középiskolákban a vonatkozó jogszabállyal összhangban biztosítjuk az alacsonyabb osztálylétszám lehetőségét” – tette hozzá Belica.

(TASR)