Nyitra mindenható kočneristájának nincs ínyére a gyanúsítása, mert hűvös lehet a rács mögött

2020. július 24. - 11:50 | Belföld

Norbert Bödört pénzmosással gyanúsítják a rendőrök, és a Smerhez közel álló üzletember kézzel-lábbal, de leginkább jogi úton tiltakozik a vele szemben felmerült vádak ellen. A gyanú szerint a Marian Kočner csókosaként is ismert nyitrai vállalkozóhoz vándorolt az Agrárkifizető Ügynökségnél (PPA) korábban dolgozó korrupt vezetőktől származó pénz egy része.

Nyitra mindenható kočneristájának nincs ínyére a gyanúsítása, mert hűvös lehet a rács mögött
Fotó: tasr

A március eleje óta kipattant Állattenyésztő (Dobytkár) fedőnevű ügyről van szó, ami arról szól, hogy befolyásos emberek uniós támogatásokat nyúlhattak le szervezett módon, és eddig 10 millió euró kenőpénzt azonosítottak be a rendőrök.

A Legfelsőbb Bíróság - felülírva a Specializált Büntetőbíróság vasárnapi határozatát - július 9-én vizsgálati fogságba küldte a 42 éves nyitrai vállalkozót. Az ügyben eljáró bírósági szenátus elnöke szerint példátlan méretű és kiterjedésű korrupciós mechanizmus részese volt Bödör.

Ezen a héten panaszt nyújtott be a gyanúsítás ellen, amit a jogi képviselője, Adrián Kucek szűkszavúan megerősített az Aktuality.sk hírportálnak. A nyitrai férfit valószínűleg az motiválja, hogy a hűvösön nem ez az a luxus áll a rendelkezésére, mint amihez Bödör hozzászokotthttps://parameter.sk/valoszinuleg-nem-ez-az-luxus-mint-amihez-bodor-hozzaszokott.

A korrupciós gigaügyet, melyben eddig 21 személyt - köztük Ján Kožuchot, az Agrárkifizető Ügynökség volt főnökét, és az SNS-es gazdasági háttérembert, Martin Kvietiket, a Slavia Capital befektetői társaság egyik vezetőjét - gyanúsítottak meg, a Speciális Ügyészi Hivatal kezeli. Az ügyben fontos szerepet játszik egy bizonyos Marek Kodada, aki korábban a mezőgazdasági minisztérium vidékfejlesztési osztályát vezette és ő az, aki feltárta a Bödör család befolyását a szaktárcánál.

A gyanús ügyletek fedezését szolgálta a Bödörhöz kapcsolható Bokran nevezetű cég értékesítése is. Ez a társaság köti össze a nyitrai férfit a Roko ügynökség vezetőjével, a szintén letartóztatott Peter Kubával, aki 2017-ben átvette az említett céget. A rendőrség azt feltételezi, hogy ez a cégvásárlás csak egy manőver volt arra, hogy Bödör hozzájuthasson néhány millió euróhoz.

Bödörről és a PPA-s kapcsolatairól a Nagymácsédon 2018 febvruárjában meggyilkolt Ján Kuciak is cikkezett.

(Aktuality.sk)