Nyolc hónapig védve lehet, aki átesett a koronavíruson

2021. január 8. - 10:27 | Tech

Nyolc hónapig, de akár hosszabb ideig is védve lehet az újrafertőzéstől az, aki átesett a koronavírus-fertőzésen – írja a Telex a MedicalXpress.com cikkére hivatkozva.

Nyolc hónapig védve lehet, aki átesett a koronavíruson
Illusztrációs fotó: AP

A kutatócsoport 188 fertőzött vérmintáját vizsgálva jutott arra, hogy az immunválasz legalább háromnegyed évig kitart, de akár évekig is védelmet nyújthat a SARS-CoV-2 vírusa ellen – közölteShane Crotty, a La Jotta Immunológiai Intézet (LJI) professzora. Szerinte az immunrendszer védelmében szerepet játszó antitestek, B- és T-limfociták vérmintákban való együttes megmérése alapján pontos válasz adható arra, mi lehet a védelmet biztosító legrövidebb idő a fertőzöttek számára.

Ez egyelőre vita tárgya, mivel más mérések alapján tudható, hogy egy idő után visszaesik a szervezetben az antitestek száma, ami azt is jelentheti, hogy a védelem is gyengül az újrafertőzéssel szemben.

A kutatócsoport egyik vezetője, Alessandro Sette professzor szerint azonban a védelmi képesség ettől megmarad. Az tapasztalták ugyanis, hogy az immunválasz fenntartásában szerepet játszó memória B-sejtek száma a fertőzés utáni fél évben még növekedik is és a védelemben nélkülözhetetlen T-sejtek is hosszú ideig megmaradnak.

Ez azonban nem minden esetben van így. Egyéni eltérések lehetnek, gyenge immunrendszer esetén az ismétlődő fertőzés kockázata ugyanúgy megvan, így önmagában a fertőzés nem garancia, de vérvizsgálattal megállapítható, hogy mennyi ideig számíthat védelemre az adott beteg.

viaTelex