Nyolc hónapon belül indulhat a mohi atomerőmű harmadik blokkja

2022. május 26. - 15:26 | Belföld

Szlovákia villamosenergia-termelésének több mint 50 százalékát atomerőművekkel állítják elő, ez az arány pedig a mohi atomerőmű harmadik blokkjának elindításával emelkedni fog.

Nyolc hónapon belül indulhat a mohi atomerőmű harmadik blokkja
Fotó: TASR

Szlovákia nemrégiben egy brüsszeli miniszteri találkozón javaslatot nyújtott be az államoknak az atomerőművek élettartamának meghosszabbítására. "Szeretnénk, ha Németország is így közelítene a téma felé" - mondta a Hospodárske Novinynek Karol Galek, a gazdasági minisztérium államtitkára arra reagálva, hogy Németország három atomerőmű leállítását tervezi az idei év végéig.

A lap szerint néhány hét kérdése és elindulhat a mohi atomerőmű harmadik blokkjának aktív tesztfázisa. A tervek szerint az atomerőmű harmadik blokkját nyolc hónapon belül helyezik üzembe, tehát az idei év végén vagy a jövő év elején elindíthatják. Branislav Strýček, a Szlovák Villamosművek vezetője szerint ez az időpont legfeljebb egy évre csúszhat ki. A villamosművek a tervek szerint idén több mint 19 terawattórányi áramot terveznek kitermelni.

Az Atomenergetikai Hivatal korábban elutasította a Global 2000 osztrák környezetvédelmi szervezet fellebezését, amely 2019 nyarán felszólította az illetékeseket, hogy függesszék fel a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának építési munkálatait állítólagos veszélyekre hivatkozva. Az aktivisták szerint veszélyes hiányosságok vannak az erőmű blokkjaiban, amelyek miatt nem lesz biztonságos az üzemeltetése, az érveiket pedig fotókkal igyekeztek alátámasztani. Peter Žiga akkori gazdasági miniszter hangsúlyozta, a legelső helyen van a biztonság a mohi atomerőmű kapcsán, ezért nincs ok az aggodalomra. A Szlovák Villamosművek (SE) azt állította, hogy az osztrák aktivisták dezinformációkat és hoaxokat terjesztenek.

A harmadik blokk javítaná a villamosművek anyagi helyzetét. 13 éve vannak ugyanis kiadásaik a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának befejezésével járó költségek által, amelyekből egyelőre nincs bevételük. A harmadik blokk üzembe helyezésével csökkennének a költségek, ez pedig az erőmű részvényeinek 34 százalékát birtokló állam számára is fontos lenne. Az erőművek nyeresége a 3. és 4. blokk elkészülése után az állami költségvetésbe kerülne. További részvényesek az olasz Enel, valamint az EPH csoport.


(HNonline.sk)

Címkék: mohi atomerőmű