Nyolc politikai párt nem nyújtotta be a 2020-as év jelentését, akár 3500 euró büntetést is kaphatnak ezért

2021. augusztus 15. - 17:05 | Belföld

A politikai pártok és mozgalmak 2020- ra vonatkozó éves jelentéseit már közzétették a Belügyminisztérium honlapján. 55 áll rendelkezésre. A Belügyminisztérium szerint nyolc szervezet nem nyújtott be éves jelentést.

Nyolc politikai párt nem nyújtotta be a 2020-as év jelentését, akár 3500 euró büntetést is kaphatnak ezért
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

A következő pártokról van szó: Doma dobre, Máme toho dosť!, Rómska iniciatíva Slovenska, Slovenská liga, Strana mladých ľudí, Strana práce, Strana tolerancie a spolunažívania és a Strana zelených Slovenska.

A törvény értelmében a politikai szervezetek éves jelentései nyilvánosak. Ezeket az állami bizottság teszi közzé, amelynek az éves jelentésekről is tájékoztatnia kell a parlamentet.

A politikai pártokról szóló törvény kimondja, hogy az állami bizottság akár 3500 euró pénzbírságot is kiszabhat egy pártra, amiért elmulasztotta a jelentés időben történő benyújtását. A bizottság továbbá 200–2000 euró közötti bírságot szabhat ki, ha a párt az adott határidőn belül nem pótolja a jelentésben talált hiányosságokat.

A törvény szerint a politikai pártok éves beszámolójának tartalmaznia kell például a párt pénzügyi kimutatásait, annak jövedelmét, illetve az igazolást, hogy nincs tartozása az adóhivatal, az egészségügyi biztosító és a szociális biztosító felé.

Tartalmaznia kell továbbá a benyújtott év december 3 -i létszámát, a tagdíjakat, a választási kampány költségeinek áttekintését és egyéb információkat.

TASR