Nyolc szerződéskiegészítés, nyolc hónap késés és 57 ezres többletköltség a járásbíróság felújítása során

2019. július 26. - 11:09 | Régió

Július közepén lényegében átadta a felújítás kivitelezője a Dunaszerdahelyi Járásbíróság épületét. Eredetileg tavaly december közepén kellett volna, de négyszer hosszabbítottak határidőt. Nőttek a költségek is.

Nyolc szerződéskiegészítés, nyolc hónap késés és 57 ezres többletköltség a járásbíróság felújítása során
Fotók: Paraméter

Először januárban írtunk róla, hogy tavaly júniusban kötött szerződést a járásbíróság a közbeszerzés során kiválasztott érsekújvári Prospect s.r.o-val. A szerződés értéke kb. 715 ezer euró volt, amely magába foglalta a járásbíróság régi épületének teljes külső és belső felújítását, beleértve a tető-, az ablak-, az eddigi belső famennyezet, illetve a padló cseréjét, a szigetelés és az esővízelvezetés megoldását, a vezetékek és a légtechnika modernizálását. Mivel történelmi épületről van szó, nyilván számítani lehetett rá, hogy ez nem fog úgy menni, mint a karikacsapás.

Az eredeti határidő a szerződés megkötésétől számított félév letelte volt, ez pedig december közepét jelenti, mivel (tavaly) június közepén jelent meg a kontraktus a szerződések központi jegyzékében. Ugyanakkor már a nyáron statikai és egyéb problémák merültek fel, amelyekkel az eredeti szerződésben nem számoltak - ez derül ki a kivitelezővel megkötött harmadik szerződéskiegészítésből (az első két kiegészítés költségnövekedéssel nem járt, csak bizonyos alvállalkozók bevonását érintette). Ekkor a határidő 77 nappal március 7-re tolódott, a költségek pedig 25 ezerrel nőttek.

Fotó: Cséfalvay Á. András

Mivel a bíróság még áprilisban is körbe volt állványozva, ismét írtunk róla, hogy felmerültek újabb problémák, melyeket egy negyedik szerződéskiegészítésben részleteztek, és javarészt a tetőszerkezetet, valamint a homlokzatot érintették. Az újabb módosítás több mint 18 ezer eurós költségnövekedéssel járt, ekkor már 759 ezer eurónál jártunk.

A következő határidő április vége lett, akkor viszont érkezett az újabb szerződéskiegészítés, az ötödik, melyben a kivitelező az ajtók beszállítójának késlekedése, valamint egy újabb probléma, bizonyos külső díszítőelemek helyreállítása okán június 15-re tolta a határidőt.

Alighogy elkezdődött a június, két újabb függeléket csatoltak a szerződéshez. A hatodikban ismét az ajtók és a belső parapetek beszállításának késését taglalták, emiatt tolódott újabb egy hónappal, immár a végleges, július 15-ére a dátum. A pár nappal később megkötött hetedik viszont sem költségnövekedéssel, sem határidő-változtatással nem járt, csak egy alvállalkozó bevonását érintette.

Néhány nappal a határidő lejárta előtt, július 11-én peig megszületett a nyolcadik szerződéskiegészítés, mely kb. 13 ezer eurós további költségnövekedést foglalt magába. Ezt azzal indokolták, hogy a régi talaj egyenetlenségei, valamint a vakolat sérülései miatt vastagabb aljzatbetont és vakolást kellett felvinni a padlóra, illetve a falakra, emellett a bíróság eredeti bejáratánál kialakított ablak körül ki kellett alakítani olyan díszítéseket, mint a többinél.

A költségek ezáltal 772 ezer euróra emelkedtek.

Az új épületrészt 2014-ben kezdték építeni, költségei 1,4 millió eurót tettek ki

Mivel azonban még az elmúlt napokban is munkálatok folytak a bíróság környékén, érdeklődtünk a nagyszombati kerületi bíróságok szóvivőjénél, mi a helyzet. Jana Kondákorová elárulta, hogy július 15-én a bíróság vezetése átvette az épületet a kivitelezőtől, ám apróbb hiányosságokat, hibákat észleltek. „Ezek a hibák azonban már nem gátolták az átvételét, a kivitelezőnek pedig kötelessége kijavítani azokat a megrendelő által megszabott határidőig” – szögezte le.

Összességében tehát Dunaszerdahely egyik legjellegzetesebb építményének teljes körű felújítása az előre tervezett 6 helyett 14 hónapig tartott, költségei pedig 715 ezerről 772 ezerre nőttek.

(SzT)