Nyoma veszett a kézujjak nélküli hegymászónak, aki megmászta a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát

2021. július 19. - 20:56 | Külföld

Egy kézujjak nélküli dél-koreai férfi megmászta a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát, visszatérőben az utolsó csúcshódításról azonban eltűnt a férfi - jelentették be hétfőn dél-koreai illetékesek.

Az 54 éves Kim Hong Bin vasárnap ért fel a 8047 méter magas Broad Peak hegycsúcsra Pakisztánban, ezzel ő lett a világ első fogyatékossággal élő embere, aki meghódította a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát.

"Telefonhívást kaptam arról, hogy Kim Hong Bin eltűnt a csúcsról való leereszkedés közben. Hegymászó társai megpróbálták megmenteni őt, ám kísérletük sikertelen volt" - közölte Li In Dzsong, az Ázsiai Hegymászó Szövetség elnöke.

A Jonhap hírügynökség szerint a férfi mintegy 7900 méter magasan tűnt el, hétfő délelőtt küldött vészjelzést. A közelében lévő hegymászók siettek segítségére. A Koreai Hegymászó Szövetség közölte, hogy vizsgálja a helyzetet.

Kim Hong Bin mintegy 30 éve az alaszkai Denali hegy megmászása közben vesztette el mind a tíz kézujját fagyási sérülések következtében. A világon ő a negyvennegyedik hegymászó, akinek sikerült megmásznia a 14 legmagasabb csúcsot.

Kim tavalyra tervezte a Broad Peak meghódítását, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a próbálkozását.

A világ 14 nyolcezer méter feletti hegye között van a Mount Everest mellett a Nepálban lévő Sisapagma, az Annapurna, a Dhaulagiri, a Kancsendzönga, a Lhoce és a Makalu, továbbá a Pakisztánban lévő Nangaparbat, a Gasherbrum I-II., a K2 és a Broad Peak, a Cso-Oju, a Manaszlu.

Érdekesség, hogy a világ 14 nyolcezer méter feletti hegyét szintén egy dél-koreai hegymászó, Kim Csang Ho mászta meg először az addig ismert legrövidebb idő, 7 év, 10 hónap és 6 nap alatt - oxigénpalack segítsége nélkül 2005 és 2013 között. 2019-ban azonban Nirmal Purdzsa nepáli hegymászó megdöntötte ezt a rekordot.


MTI

Címkék: hegymászó, eltűnt