Nyomoz a rendőrség a Kis-Duna szennyezése és a halpusztulás kapcsán

2022. május 24. - 08:00 | Régió

A környezetvédelmi rendőrség büntetőeljárást indított, zajlik a szakértői vizsgálat.

Nyomoz a rendőrség a Kis-Duna szennyezése és a halpusztulás kapcsán
Fotók: Malý Dunaj - NIEJE NÁM TO JEDNO! - Facebook-csoport

Mint arról hétfőn beszámoltunk, a közelmúltban civilek észleltek súlyos halpusztulást a Kis-Dunán, Pozsonytól kezdődően a Szenci járásban, egyelőre Tőkésisziget (Zálesie), Cseklész (Bernolákovo) és Dunasápújfalu (Nová dedinka) környékén, melynek hátterében egy pozsonyi szennyvíztisztító tevékenysége állhat. A beszámolók alapján keszegek, fogasok, márnák és harcsák tetemei is úsztak a vízen vagy vetette őket partra a folyó. Nem egyszer méteres példányokat is.

Az ügyben nyomozást indított a rendőrség is. Denisa Bárdyová, az Országos Rendőrkapitányság szóvivője érdeklődésünkre közölte, a környezetvédelmi rendőrség pozsonyi részlege május 18-án kezdeményezett büntetőeljárást a környezet veszélyeztetése és megkárosítása gyanújával. A nyomozás tárgyát képezi a halpusztulás, az elpusztult halak között védett fajok is vannak.

"A környezetvédelmi rendőrség tagjai a Kis-Duna környékének több pontján helyszíni szemlét tartottak, jelenleg a szakértői vizsgálat eredményeire várnak. Mindemellett egyéb nyomozati műveletek végrehajtása is folyamatban van annak érdekében, hogy a cselekmény minden körülményét feltárják" - szögezte le.

(parameter)