A nyomozó vádemelési javaslatot nyújtott be Ladislav Bašternák ellen a Bonaparte-ügyben

2022. január 27. - 14:50 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója javasolja a vádemelést Ladislav Bašternák vállalkozó ellen a Bonaparte-ügyben.

A nyomozó vádemelési javaslatot nyújtott be Ladislav Bašternák ellen a Bonaparte-ügyben
Fotó: TASR

A NAKA csütörtökön lezárta a nyomozást benyújtotta a nyomozati iratot, valamint a vádemelési javaslatot a Speciális Ügyészi Hivatal illetékes ügyészének a Bonaparte lakókomplexum ügyével összefüggésben, amelyben Ladislav Bašternák gyanúsítottként szerepel – közölte Andrea Dobiášová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

„Az ügyész az akták áttanulmányozása után dönt a további eljárásról" - válaszolta Dalibor Skladan, a Főügyészség (GP) szóvivője.

Ladislav Bašternákot egy másik üggyel összefüggésben szerdán engedték feltételesen szabadon.

A vállalkozót 2019 márciusában öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték amiatt, mert jogosulatlanul igényelt vissza csaknem kétmillió euró összegű áfát az egyik cége számára. Egy hónappal később a rendőrség újra vádat emelt az üzletember ellen, ugyancsak adócsalási ügyben.

Mivel már letöltötte börtönbüntetésének a felét, valamint annak a börtönnek az igazgatója is javasolta a szabadon engedését, ahol a büntetését töltötte, a bíróság elé kerülhetett a szabadlábra helyezési kérelme, amely ezt jóváhagyta. Mindeközben viszont Bašternákot 7 év börtön fenyegeti a másik adócsalási ügyben, melyben szeptemberben beismerő vallomást tett. Ott a bíróság első fokon eltekintett a halmazati büntetéstől, az ügyésznő azonban fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Időközben a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) idegen vagyon hűtlen kezelésével gyanúsította meg Lenka Ivanová csődbiztost is, aki tétlenségével járult hozzá ahhoz, hogy Ladislav Bašternák gond nélkül családtagjaira írathassa vagyona nagy részét, mielőtt elítélték.

Bašternákot ugyanis 2019-ben nemcsak letöltendő börtönre ítélték, hanem a vagyonát is elkobozták. Már ami addigra megmaradt belőle. Bašternák ugyanis még a jogerős ítélet előtt átíratta vagyona nagy részét családtagjaira és közeli ismerőseire. Ezek közt szerepel az ismert luxusvilla a pozsonyi Slavínon, több lakás a Bonaparte villában és máshol, garázs és motorkerékpár, quad vagy épp céges részvény. A vagyona kezelésére Ivanovát jelölték ki, aki megtámadhatta volna a vagyoni átíratásokat, ő azonban nem látott benne semmi gyanúsat. Ezért azonban most ráfizethet, a NAKA különösen nagy kiterjedésű hűtlen kezeléssel gyanúsítja, és mivel milliókban mérhető az államnak okozott kár, a kiszabható büntetési tétel 10-től 15 évig terjedő börtön.


(TASR/para)