A nyomozóknak beismerte tettét, a bíróságon viszont azt állítja, hogy ártatlan – elkezdődött a korrupt exrendőr pere

2022. január 25. - 11:51 | Belföld

A kenőpénzek elfogadásával vádolt egykori NAKA-nyomozó nem érzi magát bűnösnek.

A nyomozóknak beismerte tettét, a bíróságon viszont azt állítja, hogy ártatlan – elkezdődött a korrupt exrendőr pere
Marián Kučerka a keddi tárgyaláson (Fotó: TASR)

Kedden elkezdődött Marián Kučerka, egykori NAKA-nyomozó büntetőpere, aki ellen két bűncselekménnyel összefüggésben emeltek vádat: kenőpénz elfogadásával, valamint kenőpénz elfogadásának súlyos büntettében való bűnrészességgel vádolják.

Sajtóértesülések szerint Kučerka Norbert Bödör nyitrai vállalkozótól, valamint a a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának korábbi igazgatójától, Ľudovít Makótól fogadott el kenőpénzt. A Szlovák Titkosszolgálat (SIS) korábbi vezetője, Vladimír Pčolinský ügye kapcsán is felmerült a neve, neki azonban a Főügyészség törölte a meggyanúsítását.

A vád szerint Kučerka a NAKA pénzügyi részlegének korábbi vezetőjén, Bernard Slobodníkon keresztül 25 ezer euró kenőpénzt fogadott el Bödörtől, cserébe pedig Peter Žiga, korábbi gazdaságügyi miniszter unokaöccsének kellett segítenie. A másik ügyben azzal vádolják, hogy 200 ezer euró kenőpénzt vett át Makótól.

Pčolinský ügye az egyik legnagyobb szlovákiai építőipari vállalatot, a Strabagot érintette: annak gyanúját vizsgálták, hogy a cég 5 millió euróval rövidítette meg az államot. Marián Kučerka ebben az ügyben azt állította, hogy a SIS-igazgató tízezer eurót adott át neki, Vladimír Pčolinský ezzel szemben azt, hogy ő maga figyelmeztette a rendőrséget a Strabagnál tapasztalt visszásságokra.

A vádlott a keddi tárgyaláson kijelentette, ártatlan, majd hozzátette, csak Slobodník és Makó kihallhatása után szeretne vallomást tenni. Szerinte ezek a tanúk szándékosan változtatták meg a vallomásukat az előkészítő eljárás során.

Kučerkát a Judáš nevű rendőrségi akció során vették őrizetbe az egykori országos rendőrfőkapitánnyal, Milan Lučanskýval és más magas beosztású tisztviselőkkel együtt. A Tisztítótűz (Očistec) rendőrségi ügyben is gyanúsítottként szerepelt.

Kučerka 2020 novemberében azt állította, hogy Michal Šúrek és Ondrej Repa speciális ügyészek pszichikai és fizikai nyomást gyakoroltak rá az egy héttel korábbi közös találkozójukon. 2021 tavaszán azonban beismerte, hogy nem mondott igazat, és elnézést kért az ügyészektől.

A Denník N azt írja, az exrendőr időközben beismerő vallomást tett és elkezdett együttműködni a rendőrséggel. Azonban csak részben ismerte be a bűncselekményt: a lap szerint Kučerka elismerte, hogy kenőpénzt fogadott el, de azt állította, nem tudta, hogy milyen ellenszolgáltatásért cserébe. A bíróságon kijelentette, hogy ártatlannak érzi magát. Ez azt jelenti, hogy az ügyész által megfogalmazott vádak egyikét sem vallotta be.

Kučerkát 15 év börtönbüntetés fenyegeti. A keddi tárgyalás előtt nem nyilatkozott, és nem reagált az újságírói kérdésekre sem azzal kapcsolatban, hogy miért fogadott el kenőpénzt.


(TASR/DenníkN)