"Nyugalmi oázist teremtünk a vendég számára"

A Trend c. lap Top éttermek és szállodák elnevezésű megmérettetésén harmadik éve végzett az első helyen a nyékvárkonyi Amadé kastélyszálló és a tátrai Kempinski hotel.  Kovács Attila sommelier bekerült az ország legjobbjai közé, Bindics Imre pedig ismét elnyerte  Trend Top Séf címet. Varga Norbert igazgató, illetve Szabó Orsolya concierge válaszolt kérdéseinkre.

"Nyugalmi oázist teremtünk a vendég számára"
Az Amadé kastélyszálló csapata több díjat is besöpört - Fotó: Amadé kastélyszálló

Előny vagy hátrány egy ilyen megmérettetésen, ha egy szálloda egy ismert lánchoz tartozik?

Varga Norbert: Tulajdonképpen előny is és hátrány is. Míg mi kimondottan boutique hotel vagyunk, addig a Kempinski egy világszerte ismert szállodalánchoz tartozik. Ők egy strukturált rendszerben dolgoznak, míg a miénk individuális. Nem nevezném hátránynak ezt részünkről, noha eredményt elérni ilyen módon talán sokkal nehezebb, ugyanakkor a mi rendszerünk állandó fejlődésre képes.

Egy világszínvonalú szállodalánc magas mércét helyez elénk, és nagy kihívást jelent minden évben felérni erre a szintre. Tesszük ezt közben viszont a saját elképzeléseink alapján.

A Kempinski esetében bizonyára az alaphangulatot még a festői környezet, a Magas-Tátra is megteremti. Mennyire számít ez előnynek?

V. N.: A Szlovákiába érkező külföldi vendégek szempontjából mindenképpen, hiszen elsőre bizonyára a Tátra jut eszükbe az országról. A Csallóközben ugyanakkor a turizmus még fejlődés alatt áll. Gyönyörű itt a táj, és a termékcsalád is, amit nyújtunk, de ez még ismeretlen a külföldi vendégnek. Mi ebben próbálunk előrelépni, és olyasvalamit szeretnénk nyújtani, hogy közben a Csallóköz összes élményét megmutatjuk. Célunk egy nyugalmi oázist teremteni a vendég számára.

Varga Norbert igazgató (Interjúfotók: Cséfalvay Á. András)

Ha egy szálloda harmadik éve kerül ki győztesen egy ilyen megmérettetésből, akkor az a bizonyos megugrandó léc egyre szilárdabban van magasan. Hogyan lehet ennek évről évre úgy megfelelni, hogy közben ne kényelmesedjék bele a pozíciójába egy szálloda menedzsmentje és személyzete?

V. N.: A tulajdonosok részéről megalkotott elképzelést, irányzatot valósítjuk meg a szállóban csapatmunkaként. A pontrendszerszerű értékelés alapja, hogy egy pillanatnyi állapotot tükröz, amit a zsűribizottság tagja itt tapasztal. Hogy ez a színvonal mindig ilyen magas maradjon, ahhoz hatalmas energiaráfordítás szükséges, ennek a fenntartása pedig a személyzet érdeme.

Hogyan zajlik maga a megmérettetés?

V. N.: A zsűritagok inkognitóban bejelentkeznek a szállodákba. Hogy ne legyen kiszámítható, évről évre váltakozik, hogy ki hova érkezik. Végigpróbálják az összes szolgáltatást, amit bármely vendég megkaphat. Értve ezalatt a vendég fogadását a recepción, a szobába való kísérését, az étterem szolgáltatásait és minden egyéb részletet. Értékelik a berendezést, a tisztaságot, a wellness szolgáltatásait, emellett a személyzet tudásszintjét úgy a kommunikáció, a nyelvek, mint egyéb készségeik, a kedvesség, kellemes megjelenés terén. Végül, de nem utolsósorban az étlapot.

Összességében tesztelik azt az atmoszférát, amit mi magunk képviselünk és hirdetünk. Miután pedig távoztak, egy belső pontrendszerük alapján értékelik a szállodákat, és konstruktív kritikát nyújtanak.

20-as skálán 18,5 pont a két első helyezetté, szintén immár harmadik éve. Mi az, amit ez a 18,5 pont jelent?

V. N.: A megmérettetés idei tematikája a személyzettel kapcsolatos nehézségek voltak a szállodaiparban.

Amit pedig a részünkről aláhúztak, az épp a személyzet kedvessége és szaktudása, továbbá az ételek minősége volt.

Nagyon nehéz ezt a pontszámot elérni, de megtartani talán még inkább.

Melyek azok a szolgáltatások az Amadé esetében, amelyekkel ellensúlyozható egy turistaparadicsom festői környezete?

Szabó Orsolya: Tudatosítani kell, hogy a vendégeink túlnyomó része nem a környezet miatt látogat el hozzánk, ezért egy vidéki boutique hotelként őket a szolgáltatásokkal, programokkal kell megérintenünk. Mára kialakultak olyan különleges programjaink, amelyek a védjegyünkké váltak.

Szabó Orsolya concierge

Amit viszont örömmel szeretnék kihangsúlyozni, hogy ezekkel nem kizárólag a szállodavendégeket szólítjuk meg, hanem a környékbelieket is, akik csak egy ebédre, vacsorára érkeznek hozzánk. Ezek egyike az ún. ötórai tea, mely során Herendi porcelánban szolgáljuk fel az italt, a legfőbb különlegességét pedig az adja, hogy ez egy egész délután át tartó programot is magába foglalhat, ugyanis társulhat hozzá a szállóban történő körbevezetés, a történelmünkkel való megismerkedés.

Újdonságnak számít a cukrászdában a kaviárkóstoló. Tudni kell, hogy minden programot igyekszünk a hagyományainkhoz kötni, és hogy miként kötődik a Csallóközhöz a kaviárkóstolás, az talán elsőre nem egyértelmű, ugyanakkor a program során erre is fény derül.

Mindezeken kívül a régióban, de Közép-Európában is egyedi a török fürdőnk, ami a wellness részlegünk legnagyobb vonzerejét jelenti.

Összességében nemzetközi témájú szolgáltatásokat kínálunk, harmóniában a csallóközi hagyományokkal, és ezek egyvelege teszi az egészet különlegessé.

Melyek azok a szolgáltatások, újdonságok, melyek vonzóak lehetnek az elkövetkezendő tavaszi-nyári szezonban?

Sz. O.: Minden program során élünk a kastély adottságaival, kihasználjuk gyönyörű belső tereit, tavasztól pedig már a kertet is, ahol egy indiai teasátorban is elfogyasztható az öt órai tea, illetve ahol megvalósítható az utóbbi időben népszerűvé vált, egyébként külön pincérrel egy privát szalonban zajló 101 gyertyás romantikus vacsora is.

Ebben a szezonban tulajdonképpen előtérbe kerül az angol parkunk, illetve a teraszunk. Szombat esténként élő zene kíséretében már a teraszon kínáljuk a vacsorát, míg a parkban előtérbe kerülhet a piknikezés, amihez saját dekorációt biztosítunk. Ugyanígy ajánljuk a vendégeink figyelmébe masszázsainkat, melyek szintén igénybe vehetők a parkban, egy különleges baldachin alatt, a fák árnyékában.

Úgy gondolom, egyik legfőbb előnyünk, hogy bármilyen programról is legyen szó, azt a vendégeink igényeihez próbáljuk igazítani, legyen szó egy személyről vagy akár kisebb csoportról.

Ha hasonló kategóriájú szállodába látogatnak idehaza vagy külföldön, mi az az élménycsomag, amivel szeretnének onnan távozni, illetve megfordítva a kérdést, mi az a benyomás, amivel vendégeiket igyekeznek megajándékozni, míg itt tartózkodnak?

Sz. O.: Ha végiglapozom a hotelkönyvünkben a vendégek bejegyzéseit, a túlnyomó többségük azzal az élménnyel távozik, hogy maximálisan elégedett.

Az esetek többségében dicsérik a környezetet, de elsősorban a személyzetet. Gyakran halljuk a recepción, hogy a vendég már-már viccesen megjegyzi, mégis hogyan lehet, hogy itt mindig mindenkinek jókedve van?!

Ha én valahová elmegyek, szintén ezt keresem és várom el, és csalódást okoz, ha nem ugyanazt a kedvességet kapom, mint amit mi igyekszünk nyújtani. Ez viszont a vendéglátóhely vagy szálloda kategóriájától független, és azon sem múlik, hogy hol található.

Létezik ideális vendég az Amadé kastélyszálló számára?

V. N.: Minden vendég ideális vendég. Aki jól érzi magát itt, megtalálja az általunk képviselt nyugalmi oázist és akár visszatér ide a családjával is.

(x)