Nyugdíjba vonul a Legfelsőbb Bíróság alelnöke, akit a NAKA is előállított

2020. március 31. - 17:18 | Belföld

Jarmila Urbancová, a Legfelsőbb Bíróság alelnöke kérte nyugdíjazását, amit az igazságügyi tárca vezetője, Mária Kolíková el is fogadott.

Nyugdíjba vonul a Legfelsőbb Bíróság alelnöke, akit a NAKA is előállított
Fotó: tasr

Urbancová az a bíró, akit a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) megvádolt azzal, hogy Marian Kočner ügyeit segítette egyengetni. A Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt vállalkozó Vladimír Sklenka bíróval váltott üzeneteiben gyakran esett szó Urbancováról.

Állítólag Marian Kočner intézte el azt is, hogy a Bírói Tanács Urbancovát válassza meg a Legfelsőbb Bíróság alelnökének. A vállalkozó arra is utalt az üzeneteiben, hogy Urbancován keresztül intézte el, hogy a Legfelsőbb Bíróság ne oszlassa fel az ĽSNS pártot.

Ugyanígy Urbancová volt az, aki a Technopol Servis nevezetű ügyben is Kočner igényei szerint járt el. A gyanú szerint a bírónő Vladimír Sklenka bírónak 30 ezer eurót ajánlott fel, hogy döntsön a zűrös nagyvállalkozó javára. Sklenkáról, a pozsonyi exbíróról annyit tudni, hogy most a rendőrséggel együttműködik, ezért a hatóságnak az első kézből vannak értesülései a visszaélésekről.

A jelenleg szabadlábon védekező Urbancová távozásával a Legfelsőbb Bíróságot a testület legidősebb tagja irányítja majd.

TASR