A nyugdíjbiztosításról is döntött a parlament

2018. február 15. - 17:28 | Belföld

Nem fog nőni azok köre, akik helyett az állam fizeti a nyugdíjbiztosítást 

A parlament csütörtökön elvetette Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), Jozef Mihál és Simona Petrík (függetlenek) módosító javaslatát, melyet a szociális biztosításról szóló törvényhez nyújtottak be, és amellyel a nyugdíjbiztosítás gyakorlatában tapasztalható hiányosságokat számolták volna fel.

A módosítás értelmében az állami biztosítottak közé sorolták volna azokat az asszisztenseket is, akik egyéni vállalkozókként tevékenykedő egészségkárosodott személyeknek nyújtanak segítséget. Az állam fizette volna továbbá a nyugdíjbiztosítást azok helyett az alkalmazottak, illetve egyéni vállalkozók helyett is, akik közeli hozzátartozó gondozása vagy munkaképtelenség miatt nem tudják maguk fizetni a biztosítási díjat.

A képviselők felhívták a figyelmet, hogy a jelenlegi szabályozás értelmében az egészségi problémák, vagy a hozzátartozó gondozása okozta bevételkiesés miatt ezeknek az állampolgároknak a jövőben alacsonyabb lesz a nyugdíjuk, sőt a minimális nyugdíjra való jogosultságukat is elveszíthetik.


TASR/para