Ő lesz az USA új igazságügyi minisztere

2017. február 9. - 14:30 | Külföld

Az amerikai szenátus szerdán kemény viták után megszavazta az új, republikánus kormányzat igazságügyi miniszterének, Jeff Sessionsnek a kinevezését.

Ő lesz az USA új igazságügyi minisztere
Fotó: Twitter

A 70 éves alabamai politikust – aki két évtizede tagja a szövetségi szenátusnak – 52:47 arányban szavazták meg több mint egy napig tartó kemény vita után, amelyben a demokrata párti szenátorok hevesen bírálták és elutasították jelöltségét.

A szavazás után – egy frissen megszavazott minisztertől szokatlan módon – Jeff Sessions megköszönte az őt támogatóknak a bizalmat, majd az őt elutasítókhoz fordult és kijelentette: “nem tesz jót az egészségnek befeketíteni azokat, akik nem értenek velünk egyet”.

A szavazás előtti utolsó órák ugyanis ritka, és az ameriaki sajtó által drámainak minősített eseményekben bővelkedtek.

A vitában kedden Elizabeth Warren massachusettsi demokrata szenátort a szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell leintette és el is vette tőle a szót. Warren ugyanis, akit a Reuters hírügynökség az amerikai baloldal kedvenceként említ, fel akarta olvasni Coretta Kingnek, a meggyilkolt polgárjogi vezető, Martin Luther King özvegyének egyik, 1986-ban kelt levelét, amelyben bírálatot fogalmazott meg Sessions polgárjogi felfogásával és döntéseivel kapcsolatban.

McConnell szerint Elizabeth Warren azzal, hgy fel akarta olvasni a levelet, megsértette a szenátus szabályait, miszerint egy szenátor nem indíthat támadást a másik ellen. Az incidens kedd éjszaka történt, és szerdán jószerével egész nap erről vitáztak a szenátusban.

Orrin Hutch, Utah republikánus szenátora azt hangoztatta, hogy Jeff Sessions “kiváló ember”, majd a demokraták Sessions elleni támadásaira célozva leszögezte: “azt hiszem azért van ez, mert (Sessions) alabamai, és ők azt gondolják, hogy ott minden fehér férfi rasszista, vagy legalábbis az lehet. Dehát ez nem így van”.

Ted Cruz texasi szenátor a vita közben a Fox televíziónak nyilatkozva még ennél is tovább ment, és azt mondta: az igazi fajgyűlölők a demokraták, mivel szerinte annak idején többségükben déli demokraták hozták létre a Ku Klux Klant is.

A szavazáskor a nyugat-virginiai Joe Manchin kivételével valamennyi demokrata párti szenátor nemmel voksolt.

A Sessions személyével kapcsolatos éles szembenállástól merőben eltérően szerdán a szenátusban egy kétpárti csoport előterjesztette azt a napok óta ígért javaslatot, amely törvénybe foglalná az Oroszország elleni szankciók enyhítésének tilalmát. A javaslatot a republikánus Lindsey Graham dél-karolinai és a demokrata párti Ben Cardin, marylandi szenátor jegyzi.

“Oroszország semmit sem tett, hogy megjutalmazzuk a szankciók enyhítésével” – fogalmazott Graham, és hangsúlyozta, hogy “a szankciók enyhítése jelenleg rossz jelzést küldene Oroszországnak és az orosz elnyomással farkasszemet néző szövetségeseinknek”.

(MTI)