Ő nem olyan, mint a többiek, ő nem gyilkos

2018. május 24. - 00:15 | Régió

Május 23-án, szerdán Kádár Krisztián meghallgatása került sorra a csallóközi maffia tagjai ellen indított büntetőper ötödik tárgyalási napján a Besztercebányai Büntetés-végrehajtási Intézet tárgyalótermében.

Ő nem olyan, mint a többiek, ő nem gyilkos
Kádár Krisztián a bíróságon (Fotók: Cséfalvay Á. András / Paraméter)

Kádár volt az, aki a Sátor-féle bűnszervezet tagjaként gazdasági bűncselekmények széles skáláját hajtotta végre, és a vádirat szerint több gyilkosságban is részt vett. Ezek közül a szerdai tárgyalási napon egyelőre csak a Sátor-gyilkosságról esett szó, de ez előtt Kádár a szervezett bűnözői csoport tevékenységéről és arról beszélt, ő maga milyen szerepet töltött be a bandán belül.

„Azután, hogy Sátor és emberei meggyilkolták a konkurens Pápay-csoport tagjait 1999. március 25-én, átvették a területet. Azok a cégek, amelyek addig Pápayéknak fizettek védelmi pénzt, onnantól Sátoréknak fizettek”

– vágott a téma közepébe Kádár, aki gyerekkori barátjával, Nagy Zsolttal – Csontival – 2001 áprilisában lépett be végérvényesen a Sátor köré szerveződő maffiába.


Az előző részek tartalmából:

Csontiék a vádlottak padján!

Csonti bevallotta, hogy gyilkos

Megeredt Csonti nyelve: Sátor Kaliňák csúcsrendőrén keresztül akart visszatérni a normál életbe

Zakál mindent tagad, Csonti tovább csiripel

Névsorolvasás a bíróságon – Ők voltak a Sátor-maffia tagjai

„Öröm Dunaszerdahelyen élni, vádlott úr!“


Csonti korábbi vallomása szerint Kádár a Sátor-csoporthoz kötődő Raisz Csabával megölt egy férfit, mert Raisz szerelmes volt az áldozat feleségébe. A nővel azonban ezután Raisz helyett Kádár jött össze, és emiatt veszély fenyegette őt és Csontit. Ezt a Sátor-féle csapatba történő betagozódással próbálták megelőzni. A sztorit Kádár nem erősítette meg a bíróság előtt, csak annyit fűzött hozzá, hogy a szóban forgó történetet elferdítették és ellene próbálják fordítani. Elmondása szerint Sátor Lajos és Reisz Andor kezdeményezésére léptek be Csontival – akivel akkor még barátok voltak – a bűnszervezetbe.

„Az elején gazdasági bűncselekményeket hajtottam végre, aztán Reisz kérésére segítettem az ő gazdasági bűncselekményeihez kötődő dolgokat, a logisztikát és a raktározást”

– vallotta Kádár, aki csoportbéli pályafutását illegális cigarettabiznisszel kezdte: embereivel müzlicsomagolásba rejtették a cigisdobozokat, amiket aztán kamionszámra csempésztek ki Angliába. A profitból Kádár 10-20 százalékos adót fizetett Sátornak.

Ezt követően Kádár arról beszélt, hogy 2002 és 2004 között vádlottársával, Vlčko Pállal, valamint D. Péterrel ÁFA-csalásokat hajtott végre, melyeket az tett gördülékennyé, hogy Vlčko „standardon felüli“ kapcsolatot ápolt a nagymegyeri adóhivatal akkori vezetőjével, B. Zitával (a nő annak idején kenőpénzért cserébe orosz bűnözőket is milliós ÁFA-csaláshoz segített). A csalásokból származó bevételek 20 százalékát adták le a maffia fejének, Sátornak, és Kádár azt mondta, ők – Reiszékkel ellentében – nem gyilkolták meg a strómanokat, vagyis a „fehér lovakat“, akiknek nevén a sáros cégek működtek. A vádlott erről így beszélt:

„Reiszéknek embert ölni normális dolog, és az egyetlen problémamegoldás volt. Ők így intézték el. (...) Amíg én az adócsalásokhoz asszisztáltam, senki nem lett meggyilkolva. Ismertem embereket, akik erőszakos bűncselekmények nélkül likvidáltak cégeket, amiket átírattak olyan személyekre, akik ezt pénzért vállalták.”

Később, 2004 és 2006 között Kádár több mint két évet töltött vizsgálati fogságban, és amikor szabadult, az építőiparban és a kamionos szállítmányozásban vállalkozott, de visszatért a bűnszervezetbe is. Tartotta a kapcsolatot a maffia rendőrségi téglájával, Boris Drevenákkal, cigarettás jövedékiadó-csalásokat hajtott végre, Sátor rábízta az akkor már meggyilkolt Reisz illegális cigarettagyárát, majd 2008-ban Kádár egy ugyanilyen üzemet indított felesben magyarországi társaival. Ebből a saját profitjának felét Sátornak adta. Azt állítja, 2001 és 2010 között összesen több mint egymillió eurót fizetett a maffiafőnöknek.

Kádár Krisztián és védőügyvédje

Mindenki azt mondja, gyilkolt, ő viszont tagad

Bár egykori barátai, bűntársai egyöntetően állítják, hogy ugyanúgy gyilkolt, mint a csoport többi tagja, Kádár ezt tagadja.

„Soha az életben nem indítványoztam, nem kezdeményeztem, nem terveztem és nem követtem el semmilyen gyilkosságot. Én nem vagyok gyilkos, nem tudnék ilyen dolgot csinálni”

– jelentette ki a tárgyaláson Kádár Krisztián. Aki a teremben ülő vádlottársai közül nem felhördüléssel, az széles vigyorral fogadta szavait.

A vádirat szerint Kádár Krisztián indítványozta 2010-ben Sátor Lajos meggyilkolását – akivel végül Horváth Lehel végzett –, és egy korábbi tárgyaláson Csonti is arról beszélt, hogy Sátor halála után maga Kádár vallotta be neki, hogy ő „rendelte meg“ a gyilkosságot, mert úgy tudta, Sátor meg akarja őt ölni. Mindezek ellenére Kádár kitartóan tagadta, hogy benne lett volna a gyilkosságban, az ő verziója szerint minden máshogy történt.

„2010 október-novemberben Horváth Lehel azt mondta nekem, hogy Sátor 400 ezer eurót akar tőlem, aztán megöl engem és Zakált. Nem sokkal ezután Sátorral is találkoztam, akinek ezt nem említettem, de egyébként nem láttam rajta semmi gyanúsat. Azt mondta nekem, 400 ezer euróra van szüksége, hogy megvásárolja Dunaszerdahelyen a Bihari Hotelt. Közöltem, hogy nekem nincs ennyi pénzem, és abban állapodtunk meg, hogy eladjuk a cigarettaüzem gyártósorát, az ér 500 ezret, abból ő eltesz annyit, amennyi kell neki, aztán majd elrendezzük“

– ecsetelte a történéseket Kádár, aki társával, Zakállal is közölte, mi hangzott el a találkozón. Ketten arra jutottak, újra találkoznak Horváth Lehellel, hogy több információt szerezzenek.

A következő mítingen Lehel már azt mondta nekik, ő 200 ezer euróért megoldja a problémát Sátorral.

Némi gondolkodás után Kádárék szóltak Lehelnek, hogy egyetértenek vele, intézze el a problémát 200 ezerért. Egy idő múlva Horváth jelentkezett Kádárnál, hogy a megoldáshoz bágerre van szüksége, aztán később megint szólt Kádárnak, hogy egy pisztoly és egy gépfegyver is kell, amit be is biztosítottak neki.

Kádár ugyanakkor tagadta, hogy ő megrendelte volna Sátor Lajos likvidálását. Ezen kijelentése kapcsán a következő abszurd párbeszéd alakult ki a bírósági szenátus és Kádár között:

- Mit kellett volna Lehelnek csinálnia 200 ezer euróért cserébe?

- Nem tudom, bíró úr. Én ezt nem kérdeztem meg tőle.

- Mit gondolt a bágerről, mire következtetett?

- Semmire bíró úr, nem tudtam, mi lesz.

- Mit gondolt, amikor Horváth fegyvert kért?

- Lehel szereti a fegyvereket és a katonai technikát.

- És a bágereket is szereti?

- A bágereket is.

Kádár Krisztián

Ezután Kádár Krisztián így írta le Sátor halálának napját, 2010. december 2-át:

• Aznap reggel gyanútlanul Csótfára ment Lehelhez, majd beparkolt ott egy hangárba.

• Lehel azt mondta neki, hogy várjon ott az autóban ülve, majd rácsukta a hangár kapuját.

• Kádár várt, nem sokkal később egy autó érkezését hallotta, ezután Sátor és Lehel hangját, majd egy lövést, végül még kettőt. Állítólag sokkolta őt a helyzet.

• Sátor holttestét utánfutóra rakták, betolták a hangárba, zsebeiből mindent kiszedtek, aztán Kádár elvitte a helyszínről Sátor kocsiját, amit valahol Misérden (Dunajská Lužná) vagy Gútoron hagyott.

• Még aznap este Zakál vitte vissza Kádárt Lehelhez, ahol az utóbbi kettő eltemette a maffiavezért, Kádár pedig saját kocsijával távozott, amit reggel otthagyott.

Három hónappal később, 2011 márciusában Kádár megtudta, hogy a rendőrség Lehel birtokán fogja keresni a Raisz fivérek holttesteit, ezért úgy döntöttek, hogy Sátort kiássák, és Zakál csicsói kertjében temetik el újra. Ez így is történt, Kádár azonban arra nem tudott magyarázatot adni, hogy Zakálnál két évvel ezelőtt miért nem találták meg Sátor maradványait a rendőrök.

Meghökkentő módon Kádár azt mondta, nem biztos benne, hogy amikor a hullát kiásták, az Sátor volt, mert nem emlékszik, hogy látta volna a testen azt a jellegzetes tetoválást, amit Sátor viselt.

„Tisztában van vele, ezzel milyen módon degradálja a saját vallomását?“ – tette fel neki a kérdést szigorú arccal a bírói szenátus elnöke, amire reagálva a vádlott csak bólintott egyet.

Érdekesség, hogy Zakál előzőleg tagadta, hogy részese lett volna ennek az egésznek.

Zakál Ferenc

Dobroslav Trnka találkozása Sátorral és Kádárral

Kádár a tárgyalás során hosszasan ismertette, hogy korábban többször is felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, hogy együttműködjön és vallomást tegyen Sátorék ellen. Bűntársai azt mondják, erre végül azért nem került sor, mert ő mindig a saját malmára akarta hajtani a vizet és másokkal elvitetni a balhét, Kádár pedig ugyanezt mondja most azokról, akik 2016-ban a tanúskodás és a vádalku mellett döntöttek.

Azt azonban megerősítette, amit korábban Csonti mondott: Igaz, hogy Sátor Lajos és ő találkozott 2010-ben Milan Lučanskýval, aki akkoriban a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal közép-szlovákiai részlegének vezetője volt, ma pedig a belügyminisztérium belső ellenőrzési ügyosztályát vezeti. A Robert Kaliňák exbelügyminiszter által favorizált csúcsrendőrrel állítólag Sátor esetleges „hazatéréséről” beszéltek.

A besztercebányai börtön, ahol a dunaszerdahelyi maffia ügyét tárgyalják

„Ezután már csak én találkoztam párszor Lučanskýval, de végül az egész zátonyra futott” – írta le a szituációt Kádár Krisztián. Arról is beszélt, hogy az akkori főügyésszel, Dobroslav Trnkával is találkoztak személyesen.

„Sátor találkozott Trnkával valamikor 2007-2008-ban. Akkor is haza akart térni, és a már halott Vida Tamásra kenni a tízes gyilkosságot. (...) 2012-2013-ban aztán én is találkoztam Dobroslav Trnkával. Az ő kérésére írtam egy dokumentumot, ami tartalmazta, milyen bűncselekményekről akarok vallomást tenni”

– mondta Kádár. Az együttműködésből nem lett semmi, mert ezek az információk kiszivárogtak, és az akkor már felbomlott bűnszervezet egykori tagjai megfélemlítették őt. Elmondása szerint ezt a dokumentumot 2016-ban a rendőrök megtalálták a Zakál Ferencnél tartott házkutatás során.

(db)


Korábbi beszámolók a maffiaperről:

Csontiék a vádlottak padján!

Csonti bevallotta, hogy gyilkos

Megeredt Csonti nyelve: Sátor Kaliňák csúcsrendőrén keresztül akart visszatérni a normál életbe

Zakál mindent tagad, Csonti tovább csiripel

Névsorolvasás a bíróságon – Ők voltak a Sátor-maffia tagjai

„Öröm Dunaszerdahelyen élni, vádlott úr!“

Minden, ami 2016 májusa óta történt a csallóközi maffiaügyben:

További gyilkosok lehetnek szabadlábon a Csallóközben - Legalább 40 halottat írnak Sátorék számlájára

Komáromban kapcsolták le a NAKA exrendőrét, aki összejátszhatott a dunaszerdahelyi alvilággal!

Hájos Zoltán belecsöppent a csótfai maffiagyilkosságba

Csonti a börtönből akarta befolyásolni a nyomozást, Szamaránszky újra rács mögött

Csonti és Sátor gyilkolhatta meg Raisz Csabát és Szilárdot

Hamis volt Csörgő Judit SIS-igazolványa, most már okirathamisítással is vádolják

Harabinék szabadon engedték a gyilkossággal vádolt Szamaránszky Rolandot

Csonti nem szökött messzire, ebben a csallóközi nyaralóban bújkált

Csörgő Juditnál titkosszolgálati igazolványt találtak a rendőrök

A Híd járási elnöksége felfüggesztette Csörgő Judit párttagságát, aki a csallóközi maffia tagja lehet

Rendőrkézre került Nagy Zsolt alias Csonti, egy erdőben fogták el Csallóközkürt és Felsővámos között!

Megszólalt Horváth Lehel, a tanú, aki végzett Sátor Lajossal

Nem helyezték előzetesbe Sátor és Csonti exét, aki egyben a Híd bősi elnöke is

Segített a zsaru Sátoréknak, hogy kinyírhassák Écsi Bélát - A rendőrség megvádolta a Sátor-maffia tagjait

Spišiak nem nyilatkozik a szerdahelyi maffiáról, de szorít a zsaruknak

Dunaszerdahelyi maffia - Újabb hét személyt, köztük egy exrendőrt vettek őrizetbe

Öngyilkosságot követett el a börtönben a maffiagyilkossággal vádolt K. Szilveszter

Csonti előkelő helyen szerepel a legkeresettebb európai bűnözők listáján

Sátor rettegett K. Krisztiántól. Azért végezhettek vele, hogy hallgasson

"Meghaltok k*rvák!" - Écsi Béla tündöklése és bukása

Csonti szökésben van, a rendőrség hajtóvadászatot indított ellene

Csonti és K. Krisztián is részt vett Écsi Béla meggyilkolásában, akit Tallós és Nádszeg közt ástak el

Sátor Lajos halott, Kádár rács mögött, Horváth tanúskodik, Csonti menekül