Obama vérszegénynek és vacaknak nevezte, ahogy Trump kezeli a válságot

2020. május 10. - 09:17 | Külföld

Barack Obama, az Egyesült Államok előző elnöke bírálta a koronavírus-járvány kezelését - jelentette több amerikai médium is szombaton.

Obama vérszegénynek és vacaknak nevezte, ahogy Trump kezeli a válságot
Barack Obama (Fotó: AP/TASR)

A CNN hírtelevízió az Obama-kormányzat három volt tagjára hivatkozva jelentette, hogy pénteken éjjel a volt elnök telekonferenciát tartott a kormányzatának dolgozó egykori munkatársaival - mintegy háromezer emberrel -, és miközben arra sürgette híveit, hogy zárkózzanak fel Joe Biden várható elnökjelölt mögött a november 3-i választáson, bírálta a járvány jelenlegi kezelését. Azt állította, hogy a Fehér Ház válasza a koronavírus terjedésére "kaotikus".

A mintegy félórás beszélgetésben Obama azt fejtegette, hogy a választáson a demokrata párti híveknek "olyan hosszú távú jelenség ellen kell felvenniük a harcot, amelyet az önzés, a törzsi gondolkodás, a megosztottság és mások ellenségként kezelése jellemez".

Úgy vélekedett, ezek az okok magyarázzák a globális egészségügyi válságra adott amerikai válasz "vérszegény" és vacak" voltát.

Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője közleményben reagált Obama kirohanására, amelyben leszögezte:

"Trump elnök válasza a koronavírusra példa nélkül álló, és életek millióit mentette meg".

Obama reagált az igazságügyi minisztérium e héten született döntésére, amelynek értelmében visszavonják a vádat Michael Flynn, a Trump-kormányzat első nemzetbiztonsági tanácsadója ellen. William Barr tárcavezető döntéséről úgy vélekedett, hogy ezzel "veszélybe került a jogállamiság az Egyesült Államokban".

A volt elnök egyben bejelentette, hogy korábbi álláspontjával ellentétben teljes erőbedobással részt vesz a választási kampányban.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy hivatali idejük lezárta után az amerikai elnökök általában tartózkodni szoktak utódjuk bírálatától, és nem vesznek aktívan részt a politikai életben sem. Ez így volt George W. Bush, Bill Clinton, Ronald Reagan és a korábbi amerikai elnökök esetében is. Más kommentárok arra mutatnak rá, hogy a Flynn elleni vádak visszavonásakor Donald Trump elnök jelezte: újabb dokumentumokat hoznak majd nyilvánosságra, amelyből az derülhet ki, hogy Obama és egykori kormányzata részese volt a Flynn elleni feltételezhetően törvénytelen eljárásnak.

(MTI)