Odafigyelnek a lakosok az élelmiszerek csomagolására

2023. június 8. - 21:09 | Belföld

A szlovákiai fogyasztók odafigyelnek az élelmiszerek csomagolására. Bár továbbra is az ár a fő szempont a vásárláskor, a csomagolás típusát fontosabbnak tartják, mint például a származási országot vagy azt, hogy az élelmiszer bio-minőségű-e - derül ki az Ipsos felméréséből, amelyet a Nestlé számára készítettek 2023 májusában, 525 válaszadó bevonásával.

Odafigyelnek a lakosok az élelmiszerek csomagolására
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A válaszadók több mint háromnegyede (76,8%) mondta azt, hogy odafigyelnek az élelmiszer csomagolóanyagára, a papírcsomagolásban árult élelmiszereket előnyben részesítik (40,4%).

A felmérésből kiderült, hogy a legtöbb ember számára az ár a legfontosabb tényező a vásárláskor, de figyelembe veszik a termék összetételét, a gyártót, illetve a csomagolóanyag típusát is. Csak ezután tartják döntőnek a vásárláskor a származási országot és a minősítést (fenntartható termesztés, bio stb.).

A felmérésből az is kiderült, a lakosság számára az is fontos hogy a csomagolás szelektíven gyűjthető-e. A megkérdezettek 94,7%-a mondta, hogy szelektíven gyűjti a műanyagot, 91,2%-uk a papírt, és 90,1%-uk az üveget. Kevesebben szelektálják a biohulladékot (61,1%), az italos kartondobozokat vagy az alumíniumcsomagolást.

TASR

Címkék: élelmiszer, Ipsos