Odáig fajult Danko és Šimečka vitája a köztévén, hogy ki kellett kapcsolni a mikrofonjukat

2023. november 12. - 13:38 | Belföld

Alaposan elfajult az SNS elnöke, Andrej Danko, valamint a Progresszív Szlovákia (PS) vezetője, Michal Šimečka vitája az RTVS O 5 minút 12 című vasárnapi politikai műsorában.

Odáig fajult Danko és Šimečka vitája a köztévén, hogy ki kellett kapcsolni a mikrofonjukat
Andrej Danko, az SNS elnöke (Fotó: Cséfalvay Á. András - archív)

A műsor elején Danko elmondta, elégedett a kormány programnyilatkozatának megfogalmazásával, szerinte az átfogó és nem konfrontatív. "Sikerült elkerülnünk a kölcsönös ellenségeskedést, amely az értelmezéséből fakadhat" – jegyezte meg, hozzátéve, reméli, hogy a kormányprogramot a kormány és a parlament is elfogadja.

A két politikus vitáját egyre élesebb szócsata jellemezte, ami odáig fajult, hogy a műsorvezető kikapcsolta mindkettőjük mikrofonját. Egymás szavába vágtak, és egymás családtagjait támadták.

Danko odavágta Šimečkának, hogy nem igazi vezető, majd személyeskedéssel folytatta, a PS elnökének édesapját támadta. Azt állította a PS elnökéről, hogy elégedetlen a pártban lévő emberekkel. "Soha nem lett volna a párt elnöke, ha nem ajándékozták volna neki a pártot" – mondta, majd azzal folytatta, hogy Šimečka édesapja és az egész Denník N támadja őket.

Az SNS elnöke szerint az egész ország tudja, hogy Šimečka protekciós, aki kapott egy pártot, édesapja pedig hivatásos újságíró, és ha bármi történik, azonnal értesítik a Denník N-t és az Állítsuk meg a korrupciót alapítványt.

Danko az RTVS-re is kitért. "Nézzék meg, milyen helyiségekben vannak, milyenek itt az illemhelyek, bármikor magukra dőlhet" - mutatott az RTVS épületére Danko. Szerinte a megoldás a rádió és a televízió szétválása lenne.

"Az egész RTVS egy káosz, a gyógymód a felosztás lenne, mert valaminek változnia kell" - mondta. Šimečka megjegyezte, hogy nem hallott egyetlen érvet sem, hogy miért volt szükség a felosztásra. Attól tart, Dankóék célja az, hogy a kormány irányítsa a közmédiát.

Az elnökválasztás kapcsán Danko megerősítette, a koalíció még nem egyezett meg a közös jelöltről, de jó megoldásnak tartná, ha Robert Fico kormányfő lenne az államfőjelölt.

Az Európai Parlamenttel kapcsolatban Andrej Danko ugyancsak élesen reagált. „Ha Orbánt nem szeretik, ő már diktátor. Brüsszelnek reformra van szüksége, mert egy másik világban él” – fogalmazott.


(parameter)