Ódor Helembán elmondta, hogyan kéne megoldani a migrációs válságot

2023. szeptember 16. - 13:15 | Belföld

Ódor Lajos miniszterelnök ma az Érsekújvári járásban található Helembára utazott. 

Ódor Helembán elmondta, hogyan kéne megoldani a migrációs válságot
Ódor Lajos az egyik kormányülésen (TASR)

A miniszterelnök szerint az illegális migrációval összefüggésben ezidáig nem történt súlyosabb incidens a szlovák-magyar határon.

Szerinte a cél a biztonság megteremtése. Ódor szerint a leghatákonyabb megoldás az lenne, ha az illegális migrációt még a schengeni külső határokon sikerülni megállítani, azaz a szerb-magyar határon. Szerinte habár ez a határszakasz rövidebb, sőt, nagyon magas a kirendelt határőrök száma, ráadásul Szlovákia is segítséget nyújt, úgy tűnik, hogy mégsem sikerül teljes mértékben megállítani a migránsokat.

"Így a menekültek a szlovák határhoz tartanak. A Komáromi járásban is járőröznek, hogy megállítsák a migránsokat, mielőtt még belépnének Szlovákiába"

- jegyezte meg Ódor, majd hozzátette, a szlovák-magyar határ lezárását nem tekinti jó ötletnek, ugyanis ez a határszakasz jóval hosszabb, ráadásul alig van ember, aki őrizze. Szerinte az erősforrásainkat jobban kéne kihasználni.

"Megértjük, hogy Szlovákia tranzitútvonal a migránsok számára, ezért a lakosokban ez az új tapasztalat félelmet kelthet. Ezért fontos a rendőri jelenlét, hogy a lakosok érezzék, az állam vigyáz rájuk" - jelentette ki a miniszterelnök.

Ódor kritizálta a keddre összehívott rendkívúli parlamenti ülést, amellyen a szlovák-magyar határ ideiglenes lezárása lesz a téma. Hangsúlyozta, a megoldást az ideiglenes tartózkodási engedélyról szóló törvény megváltoztatása jelentette volna, amelyre egyes képviselők nem voltak hajlandók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:


(TASR)