Ódor szerint elvesztettük a meccset: Képviselők-Lakosság: 3-0; „a pszichopaták nem medvék, a menekültekre meg szükség van”

2023. szeptember 8. - 12:21 | Belföld

Nem sikerült megnyitni azt a parlamenti ülést sem, amelyen a képviselők elfogadhatták volna a kormány javaslatait a menekülthelyzet javítására. Az ülés megnyitását nem támogatta sem a Smer, sem a Hlas, sem a szélsőséges képviselők többsége, de bojkottálta az utolsó szavazást az SaS és Boris Kollár, a Sme rodina elnöke is. Azok a pártok akadályozzák a kormányt és a rendőrséget a menekülthelyzet kezelésében, amelyek a legjobban „félnek” a menekültektől. Ódor Lajos kormányfő szerint a parlament nem "üzen" semmi jót az embereknek.

Ódor szerint elvesztettük a meccset: Képviselők-Lakosság: 3-0; „a pszichopaták nem medvék, a menekültekre meg szükség van”
Fotó: TASR - illusztrációs felvétel

Második kísérletre sem sikerült megnyitni a parlament ma összehívott rendkívüli ülését, amelynek egyetlen pontja a menekülteknek adott „Szlovákiai tartózkodási igazolás” kötelező kiállításának eltörlése lett volna. A rendőrség idegenrendészeti hivatala köteles ezt kiállítani minden menekültnek, ők pedig ezt egyfajta „tartózkodási engedélyként” kezelik.

Az ülésen csak a képviselők egyharmada, 50 képviselő jelezte részvételét, a megnyitáshoz azonban legalább 76 képviselőre van szükség. Az ülés megnyitását elsősorban az OĽaNO és a Demokraták képviselői támogatták, de ők sem mindannyian. Rajtuk kívül néhány szélsőséges képviselő is segítette volna az ülés megnyitását, de az ismertebbek közül sem Tomáš Taraba, sem a két Kuffa testvér nem nyomott gombot.

Habár Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kezdeményezte az ülése összehívását, a második alkalommal már ő sem volt jelen, és az ülés megnyitását vezető Grendel Gábor (OĽaNO-NOVA) is bojkottálta a szavazást. A Sme rodina több képviselője azonban jelezte jelenlétét. Egyáltalán nem támogatta azonban az ülés megnyitását a két korábbi ellenzéki párt, a Smer és a Hlas, valamint a korábban a kormánypártok közé tartozó SaS. A SaS azzal indokolta a döntését, hogy ez a parlament csak növelné az országban a káoszt, ha megnyitnák bármelyik ülést.

Ódor: Képviselők-Lakosság: 3-0

Az eredmény 3:0, nagyon szomorú” – kommentálta a parlament próbálkozásait Ódor Lajos miniszterelnök. Elismeri, hogy nem lehet minden képviselőt egy kalap alá venni, de szerinte a parlament csődöt mondott.

„A képviselők azt üzenik a gyerekorvosoknak, hogy fütyülnek rájuk, minek járnak ide a kicsinyes problémáikkal” – mondta Ódor arra, hogy a képviselők nem voltak hajlandóak még scak tárgyalni sem az orvosi rendelői sürgősség működésének szabályozásáról.

A második üzenet Ódor szerint a teljes lakosságnak szól.

„Tisztelt polgárok, miért zavarja önöket, hogy pszichopaták szaladgálnak az utcákon, és néha gyilkolnak is, hiszen ők nem medvék” – idézte Ódor a képviselők második "üzenetét".

Ezzel arra utalt, hogy a képviselők a büntetőtörvénykönyvet sem voltak hajlandóak módosítani. A kormány a dubnicai gyilkosságra reagálva próbálta módosítania btk-t. A 39 éves nőt ugyanis a korábbi zaklatója gyilkolta meg, aki a pszichiátriai kényszergyógykezelése után ölte meg áldozatát

A harmadik üzenete az ülések bojkottjának Ódor szerint, hogy a képviselők a menekülthelyzetet sem akarják kezelni.

„Miért akarnánk megoldani a menekültválságot? Hiszen mi szeretnénk itt menekülteket látni, különben mivel tudnánk ijesztgetni önöket” – idézte a harmadik képzeletbeli üzenetet Ódor.

A rendőrségnek ugyanis segítene, ha nem kellene minden menekültnek kiállítania a „Szlovákiai tartózkodási igazolás” űrlapot, amit gyakorlatilag tartózkodási engedélyként kezelnek a menekültek.

A képviselők az utolsó, a menekültválság megoldását segítő ülést még hétfőn megpróbálják megnyitni, de kicsi az esély a sikerre. A többi rendkívüli ülést már véglegesen berekesztették.

- lpj -