Ódorék javaslatával 0,5 százalékos lehet a növekedés jövőre, ellenkező esetben jön a visszaesés, a magasabb munkanélküliség

2023. szeptember 28. - 16:42 | Belföld

Enyhén lassul a szlovák gazdaság 2023-ban, de a Pénzpolitikai Intézet így is a GDP 1,3 százalékos bővülését várja. Ha az új kormány az államháztartási hiány fokozatos csökkentését fogadja el, ahogyan azt az Ódor-kormány javasolja – akkor a gazdaság 2024-ben is nőni fog, igaz, csak 0,5 százalékkal. Ha azonban kiegyensúlyozott költségvetést fogadnának el, akkor az csaknem 6,5 százalékos visszaesést eredményezne.

Ódorék javaslatával 0,5 százalékos lehet a növekedés jövőre, ellenkező esetben jön a visszaesés, a magasabb munkanélküliség
Fotó: TASR

A Pénzpolitikai Intézet (IFP) elkészítette legújabb makrogazdasági előrejelzését, amely 1,3 százalékos növekedést jósol az idei évre. Ez kicsit rosszabb, mint a tavalyi 1,7 százalékos bővülésnél, viszont sokkal jobb, mint a jövőre jósolt 0,5 százalékos növekedés. Idén az éves infláció még két számjegyű marad, az IFP 10,7%-ot jósol egész évre, a foglalkoztatottság 0,2 százalékkal bővül, a munkanélküliség 5,8 százalékon marad. Az infláció különben már több hónapja csökken, már az augusztusi is benézett 10 százalék alá.

Az intézet 2023-ra már csak viszonylag kicsi reálbér-csökkenést jósol, mivel szerinte a bérek 10,2 százalékkal nőnek, ami csak 0,5 százalékponttal alacsonyabb az inflációnál.

2024-ben viszont csak akkor marad a növekedés, ha az új kormány nem csökkenti nullára az államháztartás hiányát.

„Ha fokozatos – intelligens – konszolidáció esetén a GDP 2024-ben 0,5 százalékkal nőne, a következő években pedig a növekedés az 1-2 százalékos sávban maradna. A reálbér-emelkedés csak a közszférában kerülne veszélybe, a magánszférában a bérek fokozatosan emelkednének. A munkanélküliség csak enyhén emelkedne” – állítja az IFP.

A költségvetési szabályokról szóló törvény azonban a jelenlegi, szakértői kormányt kötelezi arra, hogy kiegyensúlyozott költségvetést írjon.

Ebben az esetben 2024-ben a gazdaság 6,4 százalékkal visszaesne, a bérek 4 százalékkal csökkennének, és mintegy 130 ezer fővel nőne a munkanélküliek száma.

Ez ugyanis azzal járna, hogy az állam mintegy 7 százalékkal visszafogná a kiadásait az egyik évről a másikra.

A fokozatos hiánycsökkentés azt jelenti, hogy jövőre még 5 százalékos lenne az államháztartás hiánya. Az államadósság így 2026-ra az uniós szabályokban előírt 60 százalék alá csökkenne.

- lpj -