Ódoréknak már van megoldásuk a magas élelmiszerárakra, célzott segítséget szorgalmaznak

2023. május 31. - 13:19 | Belföld

A készülő kormányprogram tartalmazza majd a magas élelmiszerárakkal kapcsolatos megoldást - jelentette ki Ódor Lajos kormányfő a kabinet szerdai ülését követően. Ugyanakkor hozzátette, korlátozottak az állam anyagi lehetőségei.

Ódoréknak már van megoldásuk a magas élelmiszerárakra, célzott segítséget szorgalmaznak
Fotó: TASR - illusztráció

„Egyelőre a kormányprogram előkészítésénél tartunk, a földművelési minisztérium részéről is tartalmaz majd bizonyos intézkedéseket.

„Tanácskozunk a lehetőségekről a munka-, szociális és családügyi miniszterrel is. Amíg nem végleges a kormányprogram, addig nem beszélünk a részletekről” – tette hozzá a kormányfő.

„Eléggé korlátozottak a lehetőségeink, részben azért is, mert a parlamentben elfogadott javaslatokból következő kiadásokat is figyelembe kell vennünk. Alaposan meg kell tehát fontolnunk, hogyan tudunk célzott segítséget nyújtani, mert általános segítségnyújtásra nem lesz pénz. Szerencsére lassan mérséklődik az infláció, reméljük, hogy nem jön újabb sokk” – tette hozzá Ódor.

Bíreš: A szociálisan gyenge rétegek megsegítése kerül előtérbe

Az élelmiszerárak kezelése kapcsán feltehetően a szociálisan gyenge rétegek megsegítését részesíti előnyben a kormány – jelentette ki a kormány ülése előtt Jozef Bíreš földművelési miniszter. A tárca minden érintett féllel tárgyal.

„Első körben a mezőgazdasági termelőkkel és az élelmiszeripar képviselőivel tanácskoztunk, ezen a héten azokkal a minmisztériumokkal, amelyek hatással lehetnek az árakra, például a pénzügyminisztériummal, a gazdasági minisztériummal, a Szlovák Nemzeti Bankkal, a versenyhivatallal. Jövő héten a kereskedők képviselőivel. Ezek után összegezzük az eredményeket és javaslatot terjesztünk a kormány elé” – jelentette ki a földművelési miniszter.

Nem lesz árplafon és áfacsökkentés sem

Bíreš megjegyezte, hogy a Szlovák Kereskedelmi Szövetség és a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének kezdeményezése volt néhány hónapja az egyes termékek árának befagyasztására vonatkozó kezdeményezés.

„Három hónap telt el (az ún. árplafon bevezetése óta – a TASR megj.), nekik kell kiértékelniük a fejleményeket és dönteni a folytatásról. Ez az ő kezdeményezésük volt, az ő döntésük lesz” – mondta Bíreš.

A minisztérium tervei között nem szerepel árplafon bevezetése. „Inkább olyan mechanizmusokat keresünk az illetékes minisztériumokkal, mellyel kezelhetők az élelmiszerárak. Emellett arra hajlunk, hogy a szociálisan gyengébb rétegek kapjanak támogatást, ezeknek a csoportoknak kell segíteni, nem általánosan érvényes intézkedéseket elfogadni” – tette hozzá Bíreš. Megjegyezte, hogy az áfacsökkentés sem jelent megoldást az árakra.


(TASR)