Offshore pedellus – uborkaminiszter

Ardamica Zorán | 2016. június 30. - 09:16 | Vélemény

Igen, pontosan, még mindig nem változott a téma... Még mindig Kaliňák és még mindig brexit. A fene se tudja, melyiktől tartunk jobban, s melyiket emészti fel korábban a mindent felszárító nyári nap sugára.

Offshore pedellus – uborkaminiszter
Fotó: TASR/AP

Egyszerűen jó az időzítés, nnna! Úgy tűnik, a szaporodó piszkálás ellenére a miniszter nem viszket. És a brexit is meglesz. Mindenki mindenkit megnyugtatott.

Kicsit az oskolaügyet is megnyugtatták. Aláírta az államfő a hatszázalékos béremelést és a sulimentést. Éljen. Akaratlanul is elvonva a figyelmet a belügyről...

Tegnap az egyik tévéadó még csöppecskét megvakargatta a szektorban dolgozó nem pedagógiai alkalmazottak éhbéreit, melyek a bértábla szerint a minimálbért is csak alulról súrolgatják, de hát kit érdekel... Ma jön a bizi, s a fesztiválszezon még az uborkaszezont is betakarja, mint ama hűsítő (és főleg ingyenes) hóesés a szovjet fővárost... Uborkára meg aztán úgyse telik... Miből is tellene, mondjuk egy pedellusnak, aki 400 alatt teljesít, viszont profi MacGyver. Egyszerre segédmunkás (kapál, kaszál, jeget tör, havat lapátol, szekrényt cipel), szobafestő-mázoló, kőműves, villanyszerelő, hegesztő, asztalos, tetőfedő, gépkarbantartó, kertész, kárpitos, lakatos és hova tovább számítógépguru is.

Jobb helyeken a szakácsnőknek szintén besegítő rakodómunkás. Még jobb helyeken hang- és fénytechnikus, illetve az iskolai zenekar basszusgitárosa egyben. Nem kevés iskolában érettségivel vagy olykor akár diplomával. Ha akad, akkor kap valami személyi pótlékot, hogy meglegyen a nettó 400. Vagy nem. Na, neki nem lesz uborkaszezonja! És az emelés után tán személyi pótléka sem nagyon... Úgyis irigyelték tőle az egyes tanárok (honnan tudnak róla?), mert nekik az sem jutott.

A szünidő első napjaiban még segít a pedellusnak a tanári kar markosabb fele cipekedni, a bögyösebb pedig megálmodja, mi mindent kéne őszig megreparálni... A semmiből, anyag és szerszám nélkül... Persze, álmodni mindig kell, a jó pedellus pedig szereti teljesíteni a munkaadó álmait.

Nem a munkaadó miatt, hanem mert ő is az oktatásügy része. Megfertőzött része. Aki a gyerekek és a kollégák végett mindent megpróbál és mindent megtesz, amire egy mezei MacGyver már nem lenne képes. Igaz, hogy a sorozathős a piskótából is képes volt helikoptert készíteni, de sosem próbált a szlovák iskolaügyben karriert építeni... Meg életpályát! Sem pedellusként, sem takarítónőként, sem szakácsnőként nem részesült e kegyben.

Így aztán az igazi, mindennapi kalandok, a semmiből valamit teremtés melengető érzése sosem érhetett el a szívéig.

Nem kap MacGyver ilyen jutalmat soha: egyes tanáraink nevét és arcát simán elfeledjük pár évtized alatt, ám az igazán kiváló, karizmatikus pedellusokra minden diák emlékszik!

Nem mintha a hat százalékos emelés nem lenne a tanári munka groteszk arcon köpése, csak hát a nem oktatói munkakörben robotoló iskolaügyi alkalmazottak ignorálása végképp megmutatja, hogyan él vissza (mindig is visszaélt – igen, a komcsik alatt szintén!!!) a kizsákmányoló állam egyesek lelkiismeretével, jóakaratával.

Sokan sosem fogják megérteni, mindezek ellenére a világ, illetve Szlovákia elhivatott pedellusai miért nem egyesülnek, és nem mennek ki tömegével a holnapi tüntetésre (miből is utaznának oda?), hanem az iskolák berendezését javítják majd otthonról hozott szerszámokkal, madárlátta csavarokkal, szigszalaggal, a hetvenes években szétesett szekrényből származó és megmentett bútorlapokkal stb. Hát, nem is lehet ezt megérteni. Csak (át)érezni lehet.

Nekik nincs se offshore cégük, se uborkaszezonjuk, se béremelésük.

A jelek arra utalnak, igazi miniszterük sem...

Egy görbe csavarhúzójuk van. Meg hozzá egy lelkiismeretük

Címkék: Ardamica Zorán