Ők azok, akiknek óriási szükségük van a segítségedre, a mai napon pedig különösen!

2019. augusztus 22. - 07:00 | Régió

A sérült gyermekek foglalkoztatásával és kezelésével foglalkozó szenci Nefelejcs Ház idén már negyedik alkalommal kapcsolódik be a 24 órás adománygyűjtő maratonba. A 24 órás akció ma, augusztus 22-én éjfélig tart!

Ők azok, akiknek óriási szükségük van a segítségedre, a mai napon pedig különösen!
Cséfalvay Á. András fotóriportja a Nefelejcs Házban készült (További képekért kattints!)

A dobrakrajina.sk weboldalon szervezett online adománygyűjtés lényege, hogy amelyik civil szervezet egy nap leforgása alatt a legtöbb adományt gyűjti, 300 eurós jutalmat kap a Pontis Alapítványtól.

Tavaly augusztusban mi is ellátogattunk a szenci Nefelejcs Házba, ahol végtelen szeretettel és türelemmel foglalkoznak a sérült gyermekekkel. Az intézményt Popálený Ildikó igazgatónő édesanyja, Madarász Ildikó alapította 24 évvel ezelőtt. Eleinte szociális klubként működtek Szencen, amelynek fő tevékenysége a tanácsadás volt, később azonban megalapították a sérült gyermekek szociális intézményét – szinte a semmiből. A Nefelejcs Ház megalapításáról, fejlődéséről és működéséről korábbi riportunkban olvashatnak bővebben, 2017-ben pedig videót is készítettünk az intézményben:

A 24 órás jótékonysági akció ma, augusztus 23-án éjfélig tart. Támogasd a nehéz sorsú gyermekeket és szüleiket, és járulj hozzá mindennapjaik megkönnyítéséhez, életük szebbé tételéhez!

A Nefelejcs Házat IDE KATTINTVA TUDOD ONLINE TÁMOGATNI – csupán néhány másodperc az egész, és csak egy bankkártyára van szükség hozzá.

Az oldalon a „Podporím” („Támogatom”) gombra kell kattintani, a regisztráció nem kötelező. Belföldről és külföldről egyaránt online átutalással lehet támogatni az intézményt.

A pályázatnak köszönhetően a gyerekek terápiákon vehetnek részt speciális szakemberek vezetésével – szociális munkás, speciális nevelő, pedagógus, logopédus, zenetanár, művészeti terápia, rehabilitáció, színház, kirándulás stb. „Az a tapasztalatunk, hogy ezeknek a tevékenységeknek nagyon is van értelme. A legnagyobb bizonyíték erre az elért eredményeink. A szülőnek mindez óriási segítség, mert a családok erősen le vannak terhelve a speciális igényű családtag miatt. Pár órára könnyítünk a szülő helyzetén, és eközben szakavatott tapasztalt szakemberek foglalkoznak a gyermekükkel. A legtöbb tagunknak mi vagyunk az egyetlen közösség, ahova járhatnak” – nyilatkozta az intézmény igazgatónője.

A sérült gyermekek és fiatalok szociális rehabilitációja, speciális nevelése, oktatása és mozgásterápiája lassú folyamat és nem lehet siettetni. A gyermek sérülése szabja meg a határokat, és a folyamatok nagyon individuális jellegűek. A szakember keresi a járható utakat, kreatív és egyedi hozzáállással szorosan együttműködik a szülővel, speciális segédeszközöket használ.

„A szakembereink hősiesen próbálják megadni a maximumot, magukat nem kímélve, sok szeretettel és megértéssel.

Sajnos a gyerekek igényei magasan túlszárnyalják az állam nyújtotta lehetőségeket, pedig ők is megérdemlik az odafigyelést” – tette hozzá Ildikó.

Segítsük a sérült gyermekeket a Nefelejcsház támogatásával: 10 euró már két speciális terápiát tesz lehetővé az intézmény tagjainknak.

„Most itt a lehetőség, hogy közös erővel ismét megmutassuk, mire vagyunk képesek egy jó ügy érdekében, milyen erővel tudjuk támogatni a sokszor nagyon súlyos sérüléssel küszködő gyermekeket és fiatalokat. Előre is köszönjük a támogatást és segítséget” – hangsúlyozta Popálený Ildikó.

Az alábbi QR-kódot beolvasva máris átutalhatjuk az összeget:

(fl)