Ők hatan a Dunaszerdahelyi járásból már 616-szor adtak vért

2021. június 16. - 13:33 | Régió

Kitüntetéseket adott át a dunaszerdahelyi Svet zdravia kórház hat véradónak.

Ők hatan a Dunaszerdahelyi járásból már 616-szor adtak vért
Balról a hat közül négy véradó, aki részt vett a köszönetnyilvánításon (Fotók: Paraméter - további felvételekért kattints!)

Június 14-én ünnepeljük a véradók világnapját, a dunaszerdahelyi kórház hematológiai és transzfúziós osztályán pedig ez alkalomból hat véradót tüntettek ki, akik már legalább 100 alkalommal leadták egyik legfontosabb életadó kincsüket. A Szlovák Vöröskereszt dunaszerdahelyi területi alapszervezetétől korábban már megkapták a Kňazovický-emlékérmeket.

Földes Henrietta, a kórház ápolásért felelős igazgatóhelyettese mondott köszönetet nekik. "Mindannyian tudjuk, hogy a vér helyettesíthetetlen a gyógyítás szempontjából. Eddig ugyan leginkább a Covid-járványra helyeztük a hangsúlyt, de vér nélkül ilyenkor is lehetetlen a gyógyítás" - fogalmazott, hozzátéve, örülnének, ha minél több olyan véradó lenne, aki ilyen rendszerességgel és ilyen hosszú ideig ad vért.

A hat véradó közül Peter Košíček jár a legmagasabb számnál (110), Ing. Jaroslav Majer 103-szor, Képesi Marian, Bereczk László és Czíria Tibor 101-szer, Forgács Géza pedig kereken százszor adott eddig vért. Ketten nem tudtak részt venni, de mindannyian oklevelet és ajándékcsomagot kapnak.

Bereczk László

Közülük a budafai (Gelle településrésze) Bereczk Lászlót kérdeztük meg, aki elárulta, tavaly augusztusban betöltötte 65. életévét, így ő már befejezte a véradást, de mind a 101-szer vért adott, nem vérplazmát, amit a statisztikában többszörösen számolnak.

Kérdésünkre közölte, 1979-ben adott először vért, amikor feleségével babát vártak, azóta pedig egy év kivételével, amikor egészségügyi problémák miatt nem tudott, végig rendszeresen.

"A legszebb dolog, amikor segíteni tudunk valakin. Én sem tudom, ki kapta a vért, amit az évek során leadtam, de ez a legfontosabb segítség mindenki számára" - üzente azoknak, akik mérlegelik, hogy bekapcsolódjanak.

(SzT)