Ők lehetnek az új miniszterek, miután az SaS politikusai távoznak a posztjukról

2022. augusztus 26. - 13:24 | Belföld

A kormánykoalíciót alkotó pártok hivatalosan még nem foglalkoznak az SaS-es miniszterek leváltásával, a színfalak mögött azonban már folynak a tárgyalások. Már csak néhány nap van hátra augusztus végéig, és ha addig Igor Matovič nem mond le a pénzügyminiszteri posztról, Richard Sulík négy minisztere hátat fordít a kormánynak. Minden arra utal, hogy Sulíkék valóban távoznak a kabinetből, amit alátámaszt az is, hogy az SaS nem változtat a Matovičcsal szembeni álláspontján, és ezzel megy pénteken a kormánypártok délutáni egyeztető tanácskozására.

Ők lehetnek az új miniszterek, miután az SaS politikusai távoznak a posztjukról
Fotó: TASR

A négy koalíciós párt vezetői ma ismét találkoznak, hogy megoldásokat keressenek a kormányválságra. Az eddigi koalíciós tárgyalások nem jártak sikerrel, az SaS továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a pénzügyminiszter, azaz a legerősebb kormánypárt elnöke távozzon a kabinetből, de ezt az OĽaNO visszautasítja. Ebben az esetben az SaS miniszterei augusztus 31-én benyújtják a lemondásukat.

A háttérben már készülnek a B-tervvel, az Aktuality úgy tudja, hogy a miniszterelnök már keresi azokat, akik helyettesíthetnék az SaS minisztereit. Négy minisztériumot érint a kérdés - a külügyi tárca, az oktatási, a gazdasági és az igazságügyi - , és adott esetben a maradék három koalíciós pártnak ezeken a pozíciókon kellene osztozniuk. Bár úgy hírlik, a Sme rodina egyáltalán nem lelkesedik az ötletért, hogy valamelyik "felszabaduló" tárcát az alig létező Za ľudí kapja, hiszen az Andrej Kiska által megalapított politikai szervezetnek - az igazságügyi miniszter visszakerülése után a parlamentbe - csak három képviselője lesz. Így valószínűleg csupán az OĽaNO és a Sme rodina osztozkodik a megüresedett minisztériumokon, de kérdéses, hogy milyen arányban.

Ami a külügyi tárcát illeti, a kormányfő felajánlotta Ivan Korčoknak, maradjon a helyén. De ha az SaS támogatásával a tisztségbe került miniszter ezt másképpen gondolja, akkor Jaroslav Naď OĽaNO-s védelmi minisztert bízhatják meg ideiglenesen a külügy vezetésével.

Információk szerint szinte biztosra vehető Branislav Gröhling oktatási miniszter utódja. Az SaS-es politikust az OĽaNO képviselője, Richard Vašečka, a Keresztény Unió tagja válthatná fel. Az oktatásügyi bizottság vezetője keresztény-konzervatív értékeket vall, akármit is jelentsen ez, mindenesetre a képviselő korábban azzal a kijelentésével hívta fel magára a figyelmet, hogy "a hüvelyen kívüli szándékos ejakuláció természetellenes és traumát okoz".

Az igazságügyi tárca új minisztere elméletileg Štefan Holý lehet, aki jelenleg a Sme rodina törvényhozásért felelős miniszterelnök-helyettese. De szóba került Milan Vetrák neve is, aki a parlament alkotmányjogi bizottságának vezetője. Ő az OĽaNO törvényhozói és jogi csapatát is irányítja, és a mozgalom árnyék-igazságügyi minisztere is volt.

Aztán itt van még a gazdasági tárca is, amit Richard Sulík után kell átvenni. Ennél a feladatnál kerül képbe Peter Kremský, aki a parlament gazdasági bizottságának OĽaNO-s elnöke.

A kormánykoalíció 19 képviselővel lenne gyengébb az SaS távozásával, és így a parlamentben elveszítené a minimális - 76 szavazattal biztosítható - többséget. Az OĽaNO-nak 48 törvényhozója ül jelenleg a Nemzeti Tanácsban, a Sme rodinának 20-ra egészül ki a létszáma, a Za ľudí meg tulajdonképpen három képviselővel rendelkezik. A koalíció további három, eredetileg koalíciós képviselőt tudna a függetlenek közül magához dédelgetni, ami már 74-re tornázná fel az erejüket. Aztán még itt van a szintén független Štefan Kuffa, meg a - vele együtt - háromtagú csapata, akik hajlandóak Matovičnak, vagy Hegernek segítő kezet nyújtani a törvényhozásban. Ez így már 77 szavazatot jelentene a 150 tagú parlamentben, ezzel már lehetne kezdeni valamit, főleg, ha az SaS tartja magát ahhoz a korábban jelzett szándékához, hogy adott esetben, hasznos törvények megtárgyalásakor lehet számítani az ő voksaikra is.

A tvnoviny közben a saját olvasótáborában megmérte, miként vélekednek az emberek a kialakult politikai helyzetről. Bár ez nem egy reprezentatív felmérés, de az ankétba 6 ezren kapcsolódtak be és az eredménye minimum azt jelzi, kivel szimpatizálnak a legnépszerűbb tv-csatornához, a Markízához tartozó weboldal követői.

A közvélemény-kutatásban résztvevők több mint háromnegyede azt mondta, hogy követi a koalíciós válság eseményeit, bár ezek a történések nem tartoznak a prioritásaik közé. Ezt kiegészíti a Focus ügynökség vezetője, Martin Slosiarik, aki azt mondja, hogy egyre többen aggódnak a jövőjük miatt, a válaszadók nagyon pesszimisták és inkább az életszínvonal alakulása érdekli őket.

A markízások megkérdezték az embereket, kit hibáztatnak a jelenlegi politikai válságért. A válaszadók fele - pontosabbna a 49 százaléka - szerint a hunyó Igor Matovič. A válaszadók 32 százaléka Richard Sulíkot jelölte meg a probléma fő okozójaként. 18 százalékuk szerint Matovič és Sulík egyaránt felelősek a történtekért.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne megoldani a válságot, az emberek 37 százaléka azt válaszolta, hogy Matovičnak le kellene mondania. Kevesebb mint egyharmaduk - 31 százalékuk - követeli Sulík lemondását. A válaszadók 16 százaléka mindkét pártvezető lemondására szavazna.

Ha meg a kormány összeomlana és előrehozott választásokat tartanának, a válaszadók csaknem fele - 47 százaléka - a jelenlegi koalíció valamelyik pártjára szavazna. Az ellenzéki pártok a szavazatok negyedét kapnák, és 14 százalékuk parlamenten kívüli pártra voksolna.

(aktuality/tvnoviny/para)