Ők lehetnek azok a smeres képviselők, akik követik a pártból távozó Pellegrinit

2020. június 11. - 14:47 | Belföld

A Smer több képviselője is követheti a pártból távozó exkormányfőt, Peter Pellegrinit.

Ők lehetnek azok a smeres képviselők, akik követik a pártból távozó Pellegrinit
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

Mint ismert, Peter Pellegrini szerdán jelentette be, hogy kilép a Smer-SD-ből. Közölte, nem ebben a pártban képzeli el politikai jövőjét, lemond alelnöki posztjáról, és – ahogy fogalmazott – a Smer-SD márkanevet meghagyja Robert Ficónak, a párt elnökének és „alapító atyjának". Nem zárta ki, hogy új pártot alapít, nem akarja átvenni a már meglévő szubjektumot.

Pellegini megjegyezte, nem döntött volna így, ha nem érezné a Smer frakciójának erős támogatását.

A korábbi miniszterelnök egyelőre nem akarta pontosítani, hogy kik lesznek azok a smeres képviselők, akik vele együtt távoznak majd a pártból, a Hospodárske noviny azonban megszerezte a lehetséges listát.

Ezek alapján a korábbi belügyminiszter, Denisa Saková, az egykori gazdasági miniszter, Peter Žiga, valamint Richard Raši, Ľubica Laššáková korábbi kulturális miniszter, Matúš Šutaj-Eštok, Ján Ferenčák, Róbert Puci és Peter Kmec is követheti Pellegrinit. Az továbbra is kérdéses, hogy Erik Tomáš hátat fordít-e a Smernek.

Időközben Raši a közösségi oldalán megerősítette, hogy támogatja Pellegrinit, Kmec pedig azt mondta, megtiszteltetés számára, hogy csatlakozhat. Laššáková még korainak tartja, hogy a lehetséges új politikai szubjektum személyi kérdéseiről beszéljenek.

Matúš Šutaj Eštok is elfogadta a felkérést, hogy csatlakozzon Pellegrinihez, hamarosan pedig Denisa Saková is bejelenti, hogyan döntött – írja a TASR.


(HNonline.sk/TASR)