Ökológiai katasztrófa, kihalt az élővilág a szennyezett Sajón!

2022. május 14. - 09:49 | Régió

A folyó felső szakaszán csak tetemeket találtak - számolt be róla Orosz Örs, Nyitra megyei képviselő, a Szövetségen belül működő Összefogás-platform vezetője

Ökológiai katasztrófa, kihalt az élővilág a szennyezett Sajón!
Dr. Varga Tibor fotói - Facebook

"Folyamirák-tetemek mindenfelé, az élő halak meg sehol. Legfeljebb egy-két döglött pisztrángot látni. Állítólag a tegnap (csütörtök - a szerk. megj.) lefolytatott ichthiológiai vizsgálat közben még a szakembernek is kiszaladt a könnye" - emlékeztetett a Facebookon a Szövetségen belüli Összefogás-platform politikusa, majd hozzátette, kihalt az élővilág a Sajó felső folyásán.

Bő egy héttel ezelőtt az Összefogás politikusai, Orosz Örssel az élen, a környezetvédelmi minisztérium épülete elé szállítottak egy tartálynyit a szennyezett Sajó vizéből, hogy felhívják a figyelmet az ökológiai problémára.

A Sajó folyó még február közepén színeződött vörösre az egykori Siderit bányavállalat területén található vasércbányából kiömlő bányavíz miatt. A történtekre elsőként Orosz mutatott rá, aki arról írt a közösségi oldalán, hogy ökológiai katasztrófa zajlik a Sajón.

A Siderit 2008-ig működött a rozsnyói járásbeli Alsósajó (Nižná Slaná) községben. Az Ércbányák állami vállalat szerint a cég a kitermelés befejezése után nem teljesítette a kötelezettségeit, a legfontosabb intézkedéseket ezért 2012-ben az állami vállalat tette meg. Az Ércbányák március 21-én közölte, hogy büntetőfeljelentést tesz a Sajó folyó szennyezésével összefüggésben.

(parameter)

Címkék: Sajó, Orosz Őrs